Hlavní obsah

Lyžaři jsou z letošních podmínek nadšení

Právo, Novinky, alf, pem, pra

Bohatá sněhová nadílka, upravené sjezdovky a žádné fronty, pochvalují si lyžaři začátek letošní sezóny. Návštěvníci Jeseníků a Krkonoš by ale měli dbát rad horské služby a nevydávat se na hřebenové túry a mimo turistické trasy. Od pátku tam platí kvůli novému sněhu třetí lavinový stupeň.

Lyžování na Ještědu Video: Novinky

 
Článek

Ředitel Ski areálu Ještěd Jan Svatoš považuje letošní začátek sezóny za nejlepší v posledních pěti letech. „Sněhu neustále přibývá a my jsme schopni postupně otevírat všechny sjezdovky v celém areálu. Kapacita se naplňuje, na tento víkend tu ale ještě dvě místečka jsou,“ láká Svatoš.

„Podmínky jsou tu super, napadlo hodně prašanu. Počasí trochu pokulhává, ale je tu málo lidí, je to ideální,“ chválí si lyžaři.

Sjezdovky jsou tam upravované každý den v noci před ranním lyžováním dvěma až třemi stroji. „Každý si u nás najde svou sjezdovku. Máme všechny stupně obtížnosti, dohromady deset kilometrů. Dětský park s pojízdným vlekem a lyžařskými instruktory i menší vlek pro lyžaře, kteří to moc neumějí,“ dodal Svatoš.

Lyžování i v nižších polohách

V Olomouckém kraji se lyžuje nejen v Jeseníkách, ale díky chladnému počasí a sněhové nadílce posledních dnů i v níže položených oblastech regionu. Rodiče z míst od hor vzdálenějších tak své ratolesti, které se teprve začínají učit na lyžích či snowboardech, nemusí vozit daleko. Využít mohou například středisko v Hlubočkách na Olomoucku.

BEZ KOMENTÁŘE: V Olomouckém kraji se lyžuje i v níže položených místechVideo: Petr Marek, Právo

Kvůli novému sněhu, který se vrství na východních svazích hřebene, platí v Jeseníkách od pátku třetí lavinový stupeň z pětibodové škály. V lavinových katastrech leží až 70 centimetrů nového nafoukaného sněhu, řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, varování ale platí jen pro lavinové katastry, které leží mimo turistické trasy. Horští záchranáři však vzhledem k počasí nedoporučují lidem ani hřebenové túry.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejníže položené lyžařské středisko na MoravěVideo: Aleš Fuksa, Právo

Ke dvěma stovkám se jen přes páteční dopoledne přehoupl počet lyžařů v jednom z nejníže položených lyžařských středisek na Moravě, Ski areálu ve Stupavě ve Chřibech. „Je to paráda. Na pevném podkladu z technického sněhu nám napadl čerstvý prašan, který při současném počasí a teplotách těsně pod nulou dobře drží. Tak suprové podmínky, které tu máme od začátku sezóny, jsme tu neměli už několik let,“ uvedl provozovatel lyžařského střediska Lubomír Orel.

Sníh a sjezdovku si ve Stupavě pochvalují i lyžaři. „Jezdíme sem ze Slovenska pravidelně už mnoho let a letos musím přiznat, že je to luxusní. Jsme spokojení,“ sdělil Jan Ferenčík od slovenského Holíče.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladé Buky u Trutnova a sněhová nadílkaVideo: Vladislav Prouza, Právo

Střediska Krkonoš, Orlických a Jizerských hor zasypalo přes půl metru sněhu a sevřel mráz. Skiareály jedou naplno. Víkend navíc slibuje v Česku dlouho nevídaný fenomén - lyžování na čistě přírodním sněhu.

Horská služba v Krkonoších vyhlásila v pátek kvůli mase navátého sněhu třetí z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí.

Reklama

Související články

Lyžaře čeká první opravdu zimní víkend

Začátkem roku panují po celé České republice ideální podmínky k lyžování. Na sjezdovkách je čerstvý sníh, střediska Krkonoš, Orlických, Jizerských, ale...

Výběr článků

Načítám