Hlavní obsah

Lyžaře čeká první opravdu zimní víkend

Právo, Aleš Fuksa, Vladislav Prouza, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem roku panují po celé České republice ideální podmínky k lyžování. Na sjezdovkách je čerstvý sníh, střediska Krkonoš, Orlických, Jizerských, ale i dalších hor zasypalo přes půl metru sněhu. Lyžaři se tak zhruba po třech letech dočkají opravdu pořádného zimního víkendu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh přilákal na svahy lyžařeVideo: Vladislav Prouza, Michael Polák, Aleš Fuksa, Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Víkend navíc slibuje v Česku dlouho nevídaný fenomén – lyžování na čistě přírodním sněhu. Výška sněhové pokrývky a meteorology slibované mrazy to jenom potvrzují. Sjezdovky největší lyžařské arény Česka – SkiResortu Černá hora–Pec – dostaly za uplynulé dny až osmdesáticentimetrovou sněhovou injekci. „Díky tomu můžeme od pátku otevřít všech 41 kilometrů sjezdovek na jeden skipas,“ přiblížila mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Restart díky sněhovému přívalu stihl i Špindlerův Mlýn a ostatní lyžařská střediska severovýchodních Čech. „Máme v provozu všechny lanovky a přes dvacet kilometrů sjezdovek, což je nejvíce z celé republiky v jednom středisku,“ přibližuje ředitel špindlerovského Skiareálu Čeněk Jílek. Oživit obvykle slabší lednovou sezónu chce Skiareál pomocí nabídky celodenních skipasů za 590 korun, zakoupených prostřednictvím e-shop gopass od 9. do 19. ledna.

Se sněhovou pokrývkou jsou na tom stejně jako Krkonoše také Beskydy, kde provozovatelé lyžařských vleků hlásí až osmdesát centimetrů sněhové vrstvy na svazích. „Díky vydatnému sněžení v posledních dnech tu máme skvělé lyžařské podmínky. Na sjezdovkách leží aktuálně až 75 centimetrů sněhu,“ přiblížila Andrea Matyščáková ze skiareálu Kyčerka ve Velkých Karlovicích.

Na vlecích je poměrně prázdno

Lyžařů je navíc ve spoustě středisek poskrovnu. Milovníci zimních sportů tak nemusejí čekat v dlouhých řadách u turniketů při lyžařských vlecích.

Ve čtvrtek před polednem využíval vlek ve Ski areálu Troják v Hostýnských vrších na Valašsku několik desítek minut pouze jediný lyžař. Posléze se k němu přidali instruktoři s lyžařskou školičkou dětí od dvou do pěti let. „Podmínky tu máme ideální. Jsme tu už čtvrtým dnem na lyžáku. Děckám se lyžuje perfektně. Všichni jezdíme na velkém vleku. I ti nejmenší se na něm naučili jezdit během tří dnů. Trochu víc fouká, ale děti to zvládají,“ pousmála se Olga Gabsi z Mateřské školy Teddy Bear ze Vsetína.

Lyžaře v průběhu týdne neodradily například ani zhoršené přírodní podmínky. Sněhová vánice, při které se na příjezdových cestách tvořily závěje a sněhové jazyky, nezastrašila ve čtvrtek stovky lyžařů, kteří zamířili do lyžařského areálu na Klínovci, nejvyšší hoře Krušných hor. Viditelnost byla při sněžení jen několik desítek metrů a teplota se pohybovala kolem minus pěti stupňů.

O víkendu by měly být v provozu všechny lanovky a sjezdovky, kterých areál na Klínovci nabízí devět kilometrů. Během týdne v centrálním Krušnohoří napadlo až padesát centimetrů čerstvého sněhu, takže v provozu budou prakticky všechny lyžařské areály. Přístupové silnice do hor jsou s opatrností sjízdné. Na vrchol Klínovce dokonce jezdí pendlující autobus s lyžaři ze sousedního německého Oberwiesenthalu. Pohodlnější je ale zaparkovat u dolních stanic lanovek.

Aktuální výška sněhu
střediskohoryvýška sněhuz toho nového sněhu
BíláBeskydy80 cm5 cm
Javorový vrchBeskydy80 cm5 cm
PustevnyBeskydy80 cm5 cm
SoláňBeskydy80 cm5 cm
Červenohorské sedloJeseníky70 cm5 cm
KarlovJeseníky75 cm5 cm
KarloviceJeseníky70 cm5 cm
MiroslavJeseníky75 cm5 cm
OstružnáJeseníky70 cm5 cm
PetříkovJeseníky75 cm5 cm
PradědJeseníky70 cm5 cm
PřívratOrlické hory70 cm5 cm
RamzováJeseníky65 cm5 cm
StaroměstskoJeseníky60 cm5 cm
BedřichovJizerské hory75 cm0 cm
Černá ŘíčkaJizerské hory75 cm0 cm
DesnáJizerské hory75 cm0 cm
JeštědJizerské hory75 cm0 cm
Josefův DůlJizerské hory75 cm0 cm
SeverákJizerské hory75 cm0 cm
Špičák u TanvalduJizerské hory75 cm0 cm
BeneckoKrkonoše70 cm5 cm
Černá horaKrkonoše80 cm0 cm
Černý DůlKrkonoše100 cm0 cm
Dolní DvůrKrkonoše10 cm0 cm
HarrachovKrkonoše80 cm5 cm
HerlíkoviceKrkonoše80 cm5 cm
Jablonec nad JizerouKrkonoše80 cm0 cm
Malá ÚpaKrkonoše90 cm0 cm
Horní Mísečky – MedvědínKrkonoše80 cm0 cm
Mladé BukyKrkonoše80 cm0 cm
Pec pod SněžkouKrkonoše90 cm0 cm
Rokytnice nad JizerouKrkonoše80 cm0 cm
Svatý PetrKrkonoše80 cm0 cm
Velká ÚpaKrkonoše80 cm0 cm
VítkoviceKrkonoše60 cm0 cm
ŽacléřKrkonoše70 cm0 cm
BouřňákKrušné hory70 cm0 cm
Boží DarKrušné hory75 cm0 cm
BublavaKrušné hory75 cm0 cm
KlínovecKrušné hory85 cm0 cm
ČenkoviceOrlické hory70 cm5 cm
DeštnéOrlické hory70 cm5 cm
ŘíčkyOrlické hory60 cm5 cm
Nové HutěŠumava70 cm0 cm
Špičák na ŠumavěŠumava65 cm0 cm
ZadovŠumava65 cm0 cm
KarasinČeskomoravská vrchovina70 cm5 cm
Skiareál LipnoŠumava70 cm0 cm
Kořenov-RejdiceKrkonoše75 cm0 cm
TelniceKrušné hory75 cm0 cm
KohútkaBeskydy80 cm5 cm
Nové Město na MoravěČeskomoravská vrchovina70 cm5 cm

Reklama

Výběr článků

Načítám