Hlavní obsah

Chovanec: Nezbude nám možná jiná možnost než hledat kandidáta proti Zemanovi

Právo, kab
Praha

Jestli bude sbližování prezidenta Miloše Zemana se šéfem financí a hnutí ANO Andrejem Babišem pokračovat, bude muset ČSSD hledat pro prezidentské volby v roce 2018 jiného kandidáta. Na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru to delegátům řekl první místopředseda soc. dem. a ministr vnitra Milan Chovanec. Ještě nedávno přitom volal po návratu ČSSD k Zemanovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Chovanec po zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka, ministr pro lidská práva Jan Chvojka a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

Článek

„V posledních dnech mě velmi mrzí viditelné sbližování Miloše Zemana s Andrejem Babišem. Návrh na Nobelovu cenu pro Andreje Babiše, který zazněl při schvalování rozpočtu? Proboha živého, to je vláda Bohuslava Sobotky. Výsledek rozpočtu je výsledek celé vlády, a ne Andreje Babiše. Tak nevím, jestli byla myšlena Nobelova cena za mír, ale bezesporu nám toto nepomáhá,“ uvedl Chovanec ve svém projevu, jehož záznam pověsil na Twitter.

„Já pevně doufám a věřím, že prezident republiky bude nestranný a že bude hledat cestu ke straně, ze které vzešel. Pokud tomu tak nebude, nezbude nic jiného než se zamyslet a v rámci referenda hledat jiného kandidáta,“ dodal Chovanec.

Ještě nedávno přitom Chovanec volal po návratu ČSSD k Zemanovi. V rozhovoru pro Právo řekl, že osobně by Zemana jako kandidáta na prezidenta podpořil. „Vnímám prezidenta Miloše Zemana jako sociálního demokrata,” uvedl v říjnu Chovanec.

Babiš je predátor, míní Chovanec

ČSSD podle jeho mínění nebude Zemanovi podlézat. „Na bázi já pán, ty pán se soc. dem. musí řídit z Lidového domu, nemůže se řídit ani z Agrofertu, ani z Pražského hradu,“ poznamenal.

Ve svém projevu hovořil Chovanec také o Babišovi, který podle jeho mínění v politickém boji zneužívá média, která vlastní. „Andrej Babiš není férový hráč a Andrej Babiš není ani gentleman. Andrej Babiš je predátor. MF Dnes před půl rokem překročila všechna kritéria a napsala článek, který byl vylhán. A od té doby se to stalo pravidlem,“ uvedl Chovanec.

Podle jeho mínění by všechna Babišova média, mezi která patří Lidové noviny, MF Dnes, iDnes.cz, Lidovky.cz nebo rádio Impuls, měla uvést, že jsou stranická, obdobně jako se Haló noviny hlásí ke komunistům.

„Nekritizují Andreje Babiše, nekritizují hnutí ANO, ale kritizují všechny a všechno kolem. Ty noviny vytvářejí ve společnosti neklid,“ myslí si ministr vnitra.

Zeman se o Babišovi naposledy lichotivě vyjádřil minulý týden při schvalování státního rozpočtu. Zeman Babiše pochválil za přebytek a uvedl, že pokud jej udrží do konce roku, navrhne jej na Nobelovu cenu. O Sobotkovi naopak v neděli v rozhovoru pro Frekvenci 1 prohlásil, že jej pochválí, až bude za co. [celá zpráva]

Obul se i do ministerstva vnitra kvůli vzniku odboru, který se snaží potřít dezinformace na internetu. „To je takové svinstvo, návrat do totality,” uvedl Zeman s tím, že rozhodovat o tom, co je a co není pravda, může prý „totální blb”.

Reklama

Výběr článků

Načítám