Hlavní obsah

Chovanec chce návrat k Zemanovi

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se musí naučit odrazit negativní kampaň ANO i lépe komunikovat s prezidentem Milošem Zemanem, říká v rozhovoru pro Právo ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Sedíme v Plzni, kde se potvrdila koalice ČSSD v čele s hejtmanem Josefem Bernardem bez vítěze, hnutí ANO. Byl jste při vyjednávání?

Jsem předseda krajské ČSSD. Byl jsem přítomen až do včerejška, kdy se dohodl formát koalice. Teď už si to řídí lídr Josef Bernard. Je to o tom, že vítěz měl 20 procent, takže 80 procent lidí, kteří přišli k volbám, preferovalo jinou volbu, než je ANO. Politika je o skládání funkčních koalic. My jsme jednali s ANO, ale nenašli jsme funkční koalici.

Voliči ale dali ANO přednost. Nemělo by tedy právě ANO složit koalice?

Pokud by existoval většinový systém „vítěz bere vše“, tak by koalice mělo sestavovat ANO. Ale my máme jiný systém demokracie, my musíme hledat funkční koalice. Například v Plzeňském kraji má ANO 11 mandátů a pro koalici jich potřebují 23. Pokud nejsou schopni koalici složit, tak v demokracii ji může složit někdo jiný.

ANO vedlo negativní kampaň, my se musíme naučit na negativní kampaň ANO reagovat.
Milan Chovanec (ČSSD)

ČSSD se může rýsovat až pět hejtmanů, ačkoli vyhrála jen ve dvou krajích. Neobáváte se, že když budete vítězné ANO obcházet, tak mu nahrajete pro sněmovní volby v roce 2017?

ANO se to bude snažit využít v kampani a my proti tomu musíme dát jasné argumenty, že ty koalice fungují a jsou prospěšné pro lidi. Není to o tom, jaké získáme pozice. Je to o možnosti dělat reálnou politiku. Jak se domluví koalice po republice, to nechávám na svých kolezích v krajích. ANO vedlo negativní kampaň, my se musíme naučit na negativní kampaň ANO reagovat. Není to tak, že bychom ji měli vést také, ale budeme se muset naučit poukazovat na jejich nešvary. Oni využijí čehokoliv. Snaží se být ve vládě, a přitom říkají, že nejsou politici. Někteří Babišovi kolegové jsou přitom bývalí letití politici i z ČSSD. Například pan Faltýnek, který byl v ČSSD mnoho let. Babišovi se daří úspěchy vlády přisvojit a neúspěchy odhodit. A my se musíme zamyslet, co s tím.

Prezident Miloš Zeman řekl, že za špatný výsledek ČSSD může celostátní politika soc. dem.

Může to být jeden z aspektů, je jich ale bezesporu víc. Roli může hrát i to, že neumíme prodávat výsledky své práce. Andrej Babiš je v tom šikovnější. V rámci debaty o zvyšování důchodů byl Andrej Babiš striktně proti. Následně jsme se dostali k dohodě 200 korun měsíčně a potom náhle Andrej Babiš prohlásil, že našel peníze a vyhoví paní ministryni Marksové na navýšení 300 korun. Bez konzultace ve vládě. Marketingově to prodal. My kvůli naší vlastní slušnosti neumíme lépe marketingově prodávat úspěchy vlády.

Jak vnímáte to, že prezident Zeman ČSSD kritizuje a premiéra Sobotku staví třeba do role člověka, který jde na ruku u nás neoblíbené německé kancléřce Merkelové, a podobně?

Nemyslím si, že pan premiér jde paní Merkelové na ruku v otázce vítání migrantů. Tak to není. Já i premiér jsme v tomto mluvili shodným jazykem, ale někteří naši členové mluvili jazykem rozdílným. Pro veřejnost nemusela být ČSSD v otázce migrace srozumitelná.  Na druhou stranu pan prezident Zeman je prezident vzešlý z ČSSD. Já ho považuji za levicového prezidenta. Mám s ním korektní vztahy. Osobně bych si přál, aby takto korektní vztahy panovaly i mezi panem prezidentem a celou sociální demokracií. Je asi na debatu, jakým způsobem dál komunikovat s panem prezidentem. Ale je v zájmu ČSSD, aby zavládla oboustranná vstřícnost.

Osobně bych prezidenta Zemana podpořil. Měli bychom si sednout a najít rozumnou komunikační linku s Pražským hradem. Vnímám prezidenta Miloše Zemana jako sociálního demokrata.
Milan Chovanec (ČSSD)

Měla by ČSSD podle vás Zemana podpořit na prezidenta?

Pan premiér Sobotka avizoval, že o tom budeme rozhodovat v referendu, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni členové. Osobně bych prezidenta Zemana podpořil. Měli bychom si sednout a najít rozumnou komunikační linku s Pražským hradem. Vnímám prezidenta Miloše Zemana jako sociálního demokrata. Myslím si, že je škoda nevyužít synergii pro další volební souboje.

Co budete dělat, aby neprohrála volby do Sněmovny?

Musíme se zamyslet nad naší politikou. Soc. dem. musí být jednotná, není čas na hádky, dostali jsme v boxerském žargonu ránu na solar a je potřeba se zvednout a pracovat pro tuto zemi. Musíme se vrátit ke kořenům a oslovit naše tradiční voliče – pracující, seniory, aktivní živnostníky, ale i velké podnikatele, kteří chtějí právní stabilitu, nebo lidi, kteří občas potřebují ochranu státu. Pokud se nám je přesvědčit nepovede, tak prohrajeme volby a půjdeme do opozice.

Premiér chce oslovit městské voliče a mladé lidi. Neztratíte tím podporu venkova?

Soc. dem. je levicová strana s velkou tradicí. My tu stranu prostě musíme vzbudit a lidem vysvětlit, že jsme ti, kteří se jich zastanou, když jim není dobře, a že jsme i ti, kteří podporují podnikání a právní jistotu. Musíme se zaměřit i na nové voliče, ale nesmíme ztratit naše voliče tradiční. Teď je čas na sebereflexi. To, co se stalo, musí být budíček, ne umíráček.

Říkáte, že není čas na hádky. Bude na březnovém sjezdu prostor pro případnou změnu vedení?

Dnes volat po nějakých unáhlených řešeních je snaha dát si vlastní gól. Takovou hru hrát nebudu. Do března jistě budou na stole analýzy, které řeknou, jaký důvod za výsledkem voleb stojí. Já myslím, že je důvodů víc. Vinu bych nepřikládal ani krajským reprezentacím. Nevidím žádný důvod útočit na premiéra. Jestli někdo odpracoval v kampani nejvíc času z členů vlády, tak to byl premiér.

Podpoříte Sobotku do funkce předsedy strany?

Ano.

Vy sám chcete být nadále prvním místopředsedou?

Počkám si na debatu, chci vidět racionální vhled do toho, kde se stala chyba. Oznámím kandidaturu na pozici ve vedení – s výjimkou předsedy, to odmítám – v řádu měsíce. Teď nás zajímá druhé kolo Senátu. Potom proběhne debata uvnitř strany. My jsme dosud byli zahlceni vládní agendou. Teď se budeme muset více věnovat soc. dem.

ČSSD je vyčítáno, že není srozumitelná. Jsou v ní lidé vstřícní k Rusku i lidé, kteří politiku z Východu odmítají…

Pestrost názorů a proudů, které strana integruje, by měla být její výhodou. Je na každém politikovi ČSSD, aby se zamyslel nad svými výroky, zda jdou mimo hlavní proud a stranu nepoškozují. Ale rozhodně nejsem pro to, stranu od takových lidí „čistit“. Hnutí ANO je strana jednoho muže, který hlásá jeden názor. Oni jsou efektivní v umlčování nepohodlných názorů. Třeba pan ministr Pelikán byl člověk, který migranty vítal a kritizoval vnitro za nevstřícnost k migrantům, a najednou, kdy Andrej Babiš změnil razantně rétoriku k migraci, tak kolega Pelikán nevystoupil a neřekl, že se svým předsedou nesouhlasí.

Kdo si myslí, že teď kampaň skončí a znovu začne na jaře, ten se mýlí. Kampaň pojede a odrazí se i na činnosti vlády.
Milan Chovanec (ČSSD)

Kdy podle vás začne kampaň do Sněmovny?

Ta už začala před půl rokem. Vnímám kampaň do krajských voleb jako kampaň parlamentní. Kdo si myslí, že teď kampaň skončí a znovu začne na jaře, ten se mýlí. Kampaň pojede a odrazí se i na činnosti vlády. Jen pevně doufám, že udržíme dynamiku ve schvalování zákonů, místo toho, abychom se jen dohadovali. Špatná zpráva pro Českou republiku je, že nás teď čeká jedenáct let voleb. A od jara příštího roku se prolnou kampaně do Sněmovny s prezidentskou. Může se stát, že to bude jedna z nejmasivnějších kampaní v historii České republiky.

Premiér nedávno uvedl, že by ČSSD mohla i na vládní úrovni spolupracovat s komunisty. Co si o tom myslíte?

To je fabulace médií. Pan premiér řekl, že si umí představit vládu s komunisty, ale s jedním velkým „ale“. Museli by se vzdát vystoupení z NATO a EU. Pokud by k tomu komunisté přistoupili, tak by se začali stávat standardní demokratickou stranou a my bychom s nimi neměli zásadní programové rozpory. My jsme stranou proevropskou, která chce, abychom byli součástí NATO. Ale nevěřím, že tak komunisté učiní. Bez změny však spolupráce není možná.

Ani podpora komunistů menšinové vlády ČSSD?

Nechci spekulovat, co by kdyby. V průzkumech tomu procenta voličských preferencí vůbec nenasvědčují. Komunistům vyluxoval hlasy Andrej Babiš, který se přesouvá z pravého středu doleva. Zeptejte se Andreje Babiše, já věřím, že je tu varianta, že pokud by hnutí ANO stačily hlasy komunistů, tak by to přivítalo. Nevylučoval bych, že by mohla vzniknout menšinová vláda ANO za podpory komunistů.

Starostové jsou podle mého jedním z vítězů voleb.
Milan Chovanec (ČSSD)

Byl pro vás vlastně výsledek krajských voleb překvapením?

Překvapil mě výsledek na severní Moravě i ve středních Čechách, kde jsem čekal dobrý výsledek. Na druhou stranu je tam fenomenální úspěch Starostů a nezávislých. Pan Rakušan (lídr STAN ve Středočeském kraji, pozn. red.) dosáhl velmi dobrého výsledku. Rodí se nám tu nová strana, která má šanci získat mandáty ve Sněmovně bez TOP 09. Starostové jsou podle mého jedním z vítězů voleb.

Byli by pro vás Starostové možní jako partneři ve Sněmovně, ačkoliv jsou vlastně spojenci TOP 09?

Já si starostů enormně vážím. V obci i ve městě je poznat, jestli starosta něco dělá, nebo se jen veze. Starosty považuji za politiky z první linie.  Pro nás to bude jeden z nejbližších partnerů pro debatu o povolebním uspořádání. Těší mě úspěch Starostů ve volbách. Ukazuje se, že TOP 09 se spíš vezla na slávě Starostů než obráceně. Věřím, že se stanou součástí Sněmovny bez TOP 09.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám