Hlavní obsah

Jste vládou Kosteleckých uzenin, slyšel Sobotka, když poslancům přivedl nového šéfa NBÚ Langa

– Praha
Novinky, zpe

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek ráno představil poslancům výboru pro obranu nového šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiřího Langa. Ten dříve působil jako šéf Bezpečnostní informační služby (BIS). Dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil se má stát zmocněncem vlády pro kybernetickou bezpečnost. Poslankyně opoziční ODS Jana Černochová vládě vytýkala, že jedná nesystémově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Článek

„Post ředitele NBÚ by měl zaujmout Jiří Lang. V posledních 13 letech působil jako ředitel BIS. Nastoupil do kontrarozvědky záhy po sametové revoluci,“ uvedl Sobotka.

Lang skončil v čele BIS letos v létě, odešel na vlastní žádost. „Pokládám za důležité, aby stát využil unikátní znalosti a zkušenosti pana Langa,“ dodal premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Lang

Sobotka zároveň představil dosavadního šéfa NBÚ Dušana Navrátila, který se má stát zmocněncem vlády pro kybernetickou bezpečnost. „Vláda hodlá přistoupit k vytvoření nového samostatného úřadu. V době zvýšených bezpečnostních rizik to nabývá na významu,“ míní předseda vlády. Navrátil byl v čele NBÚ 10 let.

Salámová metoda, konstatovala Černochová

Do premiéra se kvůli změně pustila poslankyně ODS Jana Černochová. „Vaše vláda je vládou Kosteleckých uzenin. Salámovou metodou nám předkládáte nepromyšlené změny,” vytýkala kabinetu s narážkou na podnikatelské aktivity vicepremiéra Andreje Babiše, do jehož koncernu Agrofert patří i Kostelecké uzeniny.

Vládě podle Černochové chybí jasná koncepce a systémovost. Sobotkovi také vyčítala, že se o výměně ředitele poslanci dozvěděli z médií a ne od premiéra.

Je to nutné? ptal se Chalupa

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) se během jednání výboru divil, zda je opravdu nutné měnit šéfa NBÚ. „Nezaznamenal jsem, že by NBÚ nedělal to, co má. Je nutné vyměňovat šéfa NBÚ? Nebyl jiný způsob, kam pana Langa umístit?“ tázal se.

Chalupa celou věci přirovnal ke sporné reorganizaci policie. „Celou dobu jsme neměli informace, že by něco nefungovalo, a pak se najednou rozhodli sloučit dva útvary,“ připomněl Chalupa.

Sobotka mu odvětil, že vláda se snaží, aby byla připravená na možná rizika. „Ta agenda se navíc tak rozšířila, že převáží agendu, která byla dána NBÚ do vínku,“ vysvětloval Sobotka.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Premiér zároveň odmítl, že by výměna ředitele připomínala reformu policie. Podotkl, že vznik úřadu pro kybernetickou bezpečnost musí projít legislativním procesem a rozhodující slovo tak bude mít Parlament. Vláda by mohla změnu projednat ještě do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám