Hlavní obsah

Justice šmahem „léčila” nesvéprávné, zarazil to Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé roky pobývali v léčebnách daleko od běžného života za plotem těchto zařízení. Vlivem svých nemocí byli už dlouho zbaveni svéprávnosti, jenže díky změně občanského zákoníku mohli najednou tito lidé dostat svéprávnost zpět — i díky tomu, že se s jejich případy někteří soudci nechtěli zdržovat od jiné práce. Takovou praxi odmítl Ústavní soud, který v úterním nálezu konstatoval, že rozhodování o svéprávnosti nesmí být formalitou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Soudy musí podle nové úpravy nejméně jednou za tři roky každý případ přezkoumat a zjistit, jak to u konkrétních lidí s jejich zbavením způsobilosti k právním úkonům vlastně je.

Někteří soudci však nesvéprávné šmahem „vyléčili”, takže se jejich případy nemuseli dál zabývat. Takovou praxi smetl Ústavní soud (ÚS) ze stolu.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou se zabýval případem čtyřiašedesátileté ženy. Ta je už téměř čtyřicet let zcela zbavena svéprávnosti, jenže náhle Okresní soud v Kladně rozhodl, že žena nebude ve svéprávnosti omezena, a ponechal jí pouze opatrovníka, který by ji hájil v právních jednáních. Tím opatrovníkem mělo být město Smečno, kde sídlí zdravotnické zařízení.

Město se proti takovému postupu ohradilo, načež Krajský soud v Praze rozhodl o ustanovení kolizního opatrovníka, který vzal odvolání hned zpět, a případ tím pádem skončil.

ÚS: Je třeba okolnosti citlivě zkoumat

„Není možné vycházet z premisy, že primárním zájmem dotčené osoby je vždy omezení svéprávnosti v co možná nejmenší míře. Obecné soudy jsou povinny citlivě zkoumat okolnosti každé konkrétní věci a přistoupit k takovému omezení svéprávnosti, které je v nejlepším zájmu daného člověka,“ upozornil soudce Jirsa.

Podle verdiktu ÚS nelze spoléhat například jen na to, že dotyčný pacient je v ústavu a tudíž nemůže podniknout žádnou nepředloženost, neboť i takový člověk může být z ústavu propuštěn, může mít ze zařízení vycházky, a nikdo nedokáže zabránit tomu, aby se na něj „nepověsil“ podvodník.

„Mohlo by se snadno stát, že mu někdo podstrčí smlouvu nebo z něj vyláká finanční prostředky. A opatrovník nedokáže takovému jednání zabránit,“ dodal Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám