Hlavní obsah

Se změnami v EET si začala sama ČSSD, brání se Babiš

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Potyčky ohledně elektronické evidence tržeb (EET) pokračují. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) ve středu podotkl, že poslanec ČSSD Ladislav Šincl před několika dny přišel s pozměňovacím návrhem, aby byli z EET vyjmuti nebankovní poskytovatelé úvěrů. Premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka však Právu řekl, že se jedná o Šinclovu osobní iniciativu, která podporu ČSSD nemá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Zjistil jsem zajímavou věc. Pan premiér mě stále obviňuje, ale paradoxně to byl poslanec Šincl, který 16. listopadu navrhl výjimku z EET pro nebankovní podnikatele spotřebitelských úvěrů. To jsou takzvaní lichváři. Dokonce to bylo projednáváno v den koaliční rady a já jsem o tom vůbec nevěděl,“ řekl ve středu Babiš.

Premiér by si měl podle něj ověřit, co se děje u něj ve straně. „Protože rozpočtový výbor o této výjimce hlasoval a hlasovali za to poslanci ČSSD. Dělají z nás a z veřejnosti hlupáky. ČSSD byla první, která výjimku navrhla,“ podotkl Babiš.

Sobotka: Osobní iniciativa, podporu strany nemá

Babišovu argumentaci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl. „O Šinclově návrhu nic nevím, pokud něco takového existuje, je to jeho osobní iniciativa a nemá žádnou podporu ČSSD,“ sdělil Právu.

Šincl návrh předložil na rozpočtovém výboru, ten jej však nakonec nepodpořil. Jeho předseda Václav Votava (ČSSD) však opravdu hlasoval pro.

„Pan poslanec Šincl chtěl, aby se do seznamu finančních institucí, které jsou vyňaty z EET, zapsali i nebankovní poskytovatelé. Protože zákon o spotřebitelském úvěru, který je od 1. prosince platný, tvrdě reguluje nebankovní poskytovatele. Už to není živnost, ale činnost postavená na úroveň banky,“ vysvětloval Právu Votava.

Pan Šincl proto jen chtěl napravit nedostatek zákona
Václav Votava (ČSSD), šéf rozpočtového výboru

Kvůli novým regulacím prý počet těchto nebankovních poskytovatelů klesl z padesáti tisíc na několik desítek. „V podstatě mají charakter banky. Pan Šincl proto jen chtěl napravit nedostatek zákona. Z EET jsou vyňaty všechny finanční instituce – banky, pojišťovny, úvěrová družstva, penzijní fondy a tak dále. Jen chtěl do seznamu zařadit tyto nebankovní instituce, které tam z logiky patří,“ zdůraznil Votava.

Sobotka dodal, že zákon o EET vůbec není legislativně otevřen, není na programu schůze Sněmovny a ČSSD nepodporuje žádné přílepky k daňovému balíčku, které na poslední chvíli zákon o EET otevírají, mění a oslabují.

Pan Babiš si na mě vzpomene vždy, když má nějaký problém, a používá mě jako nějaké strašidlo nebo co
Ladislav Šincl (ČSSD), poslanec

Šincl Votavova slova potvrdil. „Já chtěl jen napravit chybu ministerstva financí. Ale protože návrh nebyl na rozpočtovém výboru přijat a já se bál, že otevíráním EET bych mohl způsobit problém v koalici, tak jsem od návrhu odstoupil. Nepředložil jsem ho,” uvedl pro Právo.

„Pan Babiš si na mě vzpomene vždy, když má nějaký problém, a používá mě jako nějaké strašidlo nebo co,” doplnil s narážkou na spor, který mezi oběma politiky vzplanul vloni v červnu při projednávání zákona o pojišťovnictví.

Změny chtějí i lidovci či ODS

Šéf státní kasy přišel minulý týden s nápadem, že by se EET nemusela vztahovat na podnikatele vydělávající pod 250 tisíc korun ročně. Místo toho by měli mít možnost sjednat si s finančním úřadem paušální daň. Babiš zdůrazňuje, že se nejedná o výjimku.

Právě tento návrh naštval Sobotku a od té doby jsou s Babišem na nože.

S vlastními pozměňovacími návrhy k EET přišli i lidovci či opozice. Evidence by se podle KDU-ČSL měla vztahovat jenom na poplatníky s ročním obratem vyšším než 414 tisíc korun, kteří uplatňují paušál. Z evidence chtějí také vyjmout obchodníky na farmářských trzích. ODS zase navrhuje zrušit EET úplně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám