Hlavní obsah

Valenta se postavil Babišovi a chce s pravicovými senátory zrušit EET

Novinky, jas

Do boje proti elektronické evidenci tržeb (EET), která za pár dní odstartuje, se šikují i senátoři. Ivo Valenta spolu s pravicovými senátory za ODS, STAN a TOP 09 hodlá předložit návrh zákona, který by projekt ministra financí Andreje Babiše (ANO) zrušil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

Článek

„Všechny pokusy přimět vládu k tomu, aby používala zdravý rozum a aby EET například alespoň odložila, selhaly. Proto nezbývá nic jiného, než navrhnout její zrušení,” uvedl v pátek Valenta zvolený za Stranu soukromníků ČR. Návrh představí v horní komoře již příští týden.

Reakce Andreje Babiše na Twitteru.

Senátor a majitel loterijní společnosti Synot poukázal mimo jiné na poslední návrhy ministra, který zvažuje vyjmout z povinnosti zapojit se do EET e-shopy a drobné podnikatele. [celá zpráva]

„Vývoj posledních dnů a především snaha prosadit některé změny a nepochopitelné diskriminační výjimky na poslední chvíli mne jen utvrzují v přesvědčení o tom, že jde o špatný zákon, navíc velmi lajdácky připravený,” míní Valenta

Foto: Pavel Karban, Právo

Miloš Vystrčil

„Přikázat podnikatelům zákonem, aby ze svých prostředků namísto státu investovali peníze a práci do nástrojů, které následně využije výhradně stát k jejich kontrole, je vrcholem státní arogance,” doplnil šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, který poukázal i na na nejistotu podnikatelů, kterou vyvolávají poslední Babišova prohlášení o možných změnách.

Jan Horník (STAN) poukázal na nejasnosti kolem realizace systému, který byl zadán bez výběrového řízení. „Takto velká zakázka je zde zadána bez otevřené soutěže a navíc dle veřejně dostupných informací i bez souhlasu příslušných poradních orgánů vlády. To považuji za nehoráznost a pokrytectví,“ uvedl Horník.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Odložit start EET se ve Sněmovně neúspěšně pokoušela i pravicová opozice. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám