Hlavní obsah

Rozpočtový výbor ubránil výdaje Hradu

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozpočtový výbor ve středu nepodpořil návrhy poslanců za TOP 09 a Starostové, aby Sněmovna snížila v rozpočtu na příští rok výdaje Hradu na platy jeho zaměstnanců a zahraniční i tuzemské cesty. Opoziční poslanci tak vyjádřili svůj kritický postoj k činnosti prezidentské kanceláře.

Foto: Novinky

Fronty před Pražským hradem

Článek

Markéta Adamová (TOP 09) navrhla převést minimálně milión korun z hradního rozpočtu cestovného na protidrogovou politiku ministerstva školství.

Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN) chtěla vzít kanceláři prezidenta z peněz na platy asi 5,5 miliónu. Řekla, že reaguje na stav, kdy kancelář hlavy státu podle ní dlouhodobě neodvádí profesionální práci a zostuzuje Česko i instituci prezidenta doma a v zahraničí. Jako příklad uvedla pozdní příjezd prezidenta Miloše Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče nebo vyjadřování hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Podle předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD) ale krácení peněz není nejvhodnější způsob řešení, protože případná pochybení lze řešit personálními pravomocemi a změnami.

Větší štěstí měl návrh Antonína Sedi (ČSSD), který navrhl, aby ministerstvo spravedlnosti dostalo z peněz na státní dluh 15 miliónů korun na rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti. Posílit výdaje na protidrogovou politiku o 1,5 miliónu navrhl Ladislav Šincl (ČSSD).

Podpoří je poslanci vládní koalice

Rozpočtový výbor podpořil i návrh poslanců za ČSSD, ANO, KDU-ČSL a STAN na posílení částky na obnovu památek o 150 miliónů korun.

Výbor podpořil i přesuny uvnitř rozpočtu ministerstva práce. Sociálně právní ochrana dětí by si měla polepšit o 220 miliónů, o 323 miliónů víc by mělo směřovat na investice do sociálních služeb a o 200 miliónů korun by se měla posílit sociální práce v obcích.

Šanci na zvýšení rozpočtu o více než 107 miliónů má i Generální inspekce bezpečnostních sborů na vrub obsluhy státního dluhu.

Celkově poslanci rozpočtového výboru podpořili přesuny uvnitř rozpočtu, které navrhli jednotliví poslanci či sněmovní výbory v objemu téměř 1,5 miliardy korun. Další takové návrhy budou moci poslanci podávat při druhém čtení rozpočtu ve Sněmovně příští středu.

Reálnou šanci na schválení pozměňovacích návrhů mají ale právě návrhy podpořené rozpočtovým výborem, protože tyto návrhy mohou počítat, že je podpoří poslanci vládní koalice. Ti mají ve Sněmovně pohodlnou většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám