Hlavní obsah

Faltýnek navrhl koalici nový zákon o střetu zájmů, ale nepochodil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ve středu navrhl koaličním partnerům z ČSSD a KDU-ČSL, aby vytvořili nový zákon o střetu zájmů. Novelu, kterou má příští týden schvalovat Sněmovna, považuje za paskvil. Novinkám to řekl zdroj blízký hnutí ANO. Faltýnek však se svým návrhem neuspěl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

O střetu zájmů bude ve středu odpoledne jednala koaliční rada. Poslanci mají o normě, která by omezila předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše, definitivně hlasovat příští úterý.

Novela měla původně členům vlády zakázat vlastnit média. Firmy ministrů by také nesměly pobírat veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky.

Jenže do zákona se vloudila chybička. Vypadlo jedno písmeno v klíčovém paragrafu a kvůli tomu by pak média nesměli vlastnit ani poslanci, senátoři a další veřejní funkcionáři. [celá zpráva]

Faltýnek proto chtěl, aby se vypracovala nová novela. ČSSD ani lidovci s tím ale nesouhlasili.

Babiš: Ukazuje to na spojenectví Kalouska a ČSSD

Babiš při příchodu na středeční koaliční radu novinářům řekl, že novela ukazuje spojenectví předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska se sociální demokracií. „Ukazuje se, že zákon je z dílny Kalousek a ČSSD. Je to zákon, který mi má totálně znechutit politiku,“ prohlásil ve středu.

Babiš zákon označil za protiústavní a šitý na míru proti jeho osobě. „Vypadá to, že je to legislativní paskvil,” podotkl.

My jako ČSSD s tím nemáme žádný problém
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Většina zákonodárců včetně těch z vládní ČSSD chce zákon protlačit tak jako tak. „My jako ČSSD s tím nemáme žádný problém, to znamená bez problémů si myslím, že se ten zákon může schválit v senátní nebo ve sněmovní verzi,“ prohlásil ve středu premiér Bohuslav Sobotka.

Šéf topky Kalousek zase uvedl, že pokud by někdo nehlasoval pro přijetí zákona z důvodu drobné chyby, která se v něm vyskytla, tak by šlo o problém zástupný, nikoli skutečný. [celá zpráva]

Sněmovna má normu řešit příští úterý. Bude posuzovat verzi, kterou dolní komoře vrátil Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám