Hlavní obsah

Zemanovy příznivce a odpůrce drželi na uzdě těžkooděnci

– Praha • Aktualizováno

Historické události spojené se 17. listopadem 1939 a 1989 si dnes připomínají občané ČR na mnoha místech země. Mnohé piety a oslavy se ovšem změnily na akce spojené s kritikou současné politické situace. Napřiklad řečníci na studentském shromáždění na pražském Albertově nepřímo kritizovali prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Letenských sadech se naopak konalo shromáždění na podporu Miloše Zemana.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Praze zakročila proti příznivcům a odpůrcům prezidenta ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

22:00 - On-line končí, děkujeme za pozornost.

21:55 - Koncert na Václavském náměstí dospěl do svého závěru

21:12 - Bojovníci proti totalitě Ludmila Váchalová, Jitka Malíková, Anton Tomík a Rudolf Dobiáš obdrželi Ceny Paměti národa. Oceněn byl i přeživší z koncentračních táborů Jiří Brady.

21:11 - Policisté při akcích k výročí 17. listopadu zadrželi v Praze devět lidí. Osm lidí čelí podezření z přestupkového jednání neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Jednoho muže policisté zadrželi na Jiráskově mostu kvůli údajné propagaci nacismu.

20:47 - Z avizované oslavy svobody a demokracie se stal klasický antizemanovský politický mítink, napsal prezidentův mluvčíJiří Ovčáček na Twitter.

19:40 - Podle odhadu policie se koncertu na Václavském náměstí zúčastnilo 15 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Happening Občanský budíček na Václavském náměstíVideo: Novinky

19:38 - Chceme probudit občanskou společnost, která svým spánkem umožňuje, aby byly pošlapávány hodnoty, za které před 27 lety bojovala, řekl Václav Němec z Kroměřížské výzvy.

Foto: Pavel Jaňurek

Lidé na pražském Václavském náměstí během oslav Dne boje za svobodu a demokracii

19:30 - V 19:30 se na Václavském náměstí rozeznělybudíky a zvonění na mobilních telefonech v rámci happeningu Občanský budíček. Budíky se rozezněly v době, kdy před 27 lety policejní kordón přehradil průvod studentů na Národní třídě a policisté následně studenty brutálně zbili, řekli dnes pořadatelé novinářům.

18:30 - Režisér Jiří Menzel  kritizoval návrh zákona, který by měl trestat hanobení prezidentského stolce. „Myslím, že je to správná myšlenka. Té urážky se totiž nejvíce dopouští ten, kdo na něm sedí,” řekl Menzel v rámci koncertu na Václavském náměstí.

Koncert na Václavském náměstíVideo: Novinky

18:20 - Lidský řetěz se svíčkami na pražské Národní třídě oslavoval svobodu a připomínal oběti komunistického režimu. Byl ale kratší, než pořadatelé z platformy Bezkomunistů.cz doufali. Od pamětní desky připomínající události listopadu 1989 nedosáhl ani na úroveň Národního divadla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidský řetěz se svíčkami

18:16 - K dalšímu střetu mezi odpůrci a příznivci Zemana došlo v ulici Na Perštýně. Průvod svůj pochod ukončil na Betlémské náměstí.

17:52 - Po dohodě s policií průvod příznivců prezidenta Zemana se otočil a pokračuje Veleslavínovou ulicí směrem do Staré Město. Megafonem policisté vyzvali přítomné demonstranty, aby přestali blokovat ulici, jinak použijí donucovací prostředky. Ulice se nakonec zprůjezdnila.

17:32 - Příznivci prezidenta Zemana i jeho odpůrci zablokovali Křížovnickou ulici. Odpůrci průvodu skandovali "Vaše děti budou jako my" a "Běžte domů, spletli jste si dobu". Druhá strana hlasitě pískala. Doprava v Křižovnické ulici byla přerušena, tramvaje stály. Oba tábory od sebe drželi těžkooděnci s policejními psy.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Znepřátelené tábory příznivců a odpůrců prezidenta Miloše zemana drželi od sebe v Křížovnické ulici těžkooděnci.

17:30 -  Účastníci akce proti prezidentovi Miloši Zemanovi se z Hradčanského náměstí přesunuli  přes Mánesův most, Malé náměstí a Jungmannovu ulici Vodičkovou ulicí na Václavské náměstí. Po cestě skandovali hesla "Česko patří na západ", Miloše do koše", "Na Hradě je Rusák" nebo "My nejsme Čína".

17:17 - Názoroví odpůrci se pokusili u pražského Rudolfina zablokovat cestu účastníkům shromáždění na podporu Miloše Zemana, kteří se vydali na pochod z Letenských sadů do centra metropole.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Desítky lidí blokují cestu přes Mánesův most.

17:09 - Na pódiu koncertu na Václavském náměstí vystoupili Bára Poláková, Jiří Dědeček, Ivan Havel s manželkou Dagmar a další. Podle odhadů je na náměstí do deseti tisíc lidí.

Světelný řetěz a průchod karnevalu na Národní tříděVideo: Novinky

17:00 - Satirický průvod masek Sametové posvícení s nadsázkou poukázal například na prezidenta Miloše Zemana, vztahy s Čínou nebo potřebu používání obnovitelných zdrojů. Průvod, v němž bylo několik desítek lidí, se vydal z Kampy přes Karlův most a Národní třídu na Václavské náměstí. Tam se připojí ke Koncertu pro budoucnost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Karnevalový satirický průvod Sametové posvícení

16:31 - Účastníci akce na podporu Miloše Zemana se vydali z Letenských sadů na pochod k Betlémskému náměstí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pochod příznivců prezidenta Zemana k Úřadu vlády

16:10 - Písničkář Jaroslav Hutka zahájil na pražském Václavském náměstí koncert. Během šestihodinového programu zazpívá a promluví na padesát hudebníků a osobností uměleckého života. Pod pódiem je zatím asi tisíc diváků.

15:55 - Kritika vlády a parlamentu provázela také akci s názvem Manifestace k výročí republiky a míru, na které se sešlo kolem 50 lidí.

Manifestace k výročí republiky a míru - Palackého náměstíVideo: Novinky

15:50 - Účastníci akce na podporu prezidenta Zemana Miloše vyjádřili nesouhlas s českou migrační politikou. Kritizovali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další členy vlády. "Mluvme pravdu, šiřme pravdu a zejména pravdu, jen tak můžeme vzdorovat čistému zlu, které chce naší zemi vymazat z mapy a jehož poskoci dnes zablokovali Prahu," řekla ve svém projevu Julie Královská.

Demonstrace před Pražským hrademVideo: Novinky

15:40 -  "Hrdinství chartistů a disidentů je znevažováno," řekl na Hradčanském náměstí Petr Riesel. Podle jeho slov zmizela euforie sametové revoluce a k volbám nyní chodí vesměs všichni komunisté a frustrovaní skeptici, na rozdíl od ostatních lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odpůrci prezidenta Miloše Zeman přinesly během oslav 17. listoapdu na Pražský hrad obří červené trenýrky

15:25 - Na Hradčanském náměstí v Praze se sešly podle odhadu stovky lidí, aby protestovaly proti populismu a proti politice prezidenta Miloše Zemana. Na shromáždění se objevily transparenty s nápisy "Tahle země patří všem", "Nechceme další totalitu", "Nechci prezidenta lháře", "Lžeman" nebo i velké červené trenýrky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Stovky lidí se sešly na Hradčanském náměstí v Praze, kam organizátoři svolali shromáždění proti populismu a proti politice prezidenta Miloše Zemana.

15:11 - Musíme hájit prezidenta Miloše Zeman, který jako jediný z politiků říká pravdu, zaznělo na mítinku v Letenských sadech.

Demonstrace v Letenských sadechVideo: Novinky

14:23 - Demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana v Letenských sadech se účastní podle odhadů asi 600 lidí. Prvním řečníkem byl plzeňský zastupitel Roman Bakala, který v projevu varoval před „sluníčkáři, kteří jsou placeni neziskovkami a cizími vládami”. Lidé mohou na místě podepisovat petici za zákaz uplatňování práva šaría v ČR. Jsou zde tabule s výzvami, aby Miloš Zeman opět kandidoval na prezidenta a na další je velká gratulace Donaldu Trumpovi ke zvolení prezidentem USA.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Shromáždění nazvané Na podporu pana prezidenta Miloše Zemana a podporu vlastenců v pražských Letenských sadech.

14:18 - Tisíce lidí si na Národní třídě připomínají výročí 17. listopadu. Mohou se poučit i pobavit. Lidé se mohou na Národní třídě v rámci akce s názvem Korzo Národní, kterou pořádají studenti vysokých škol, pobavit i poučit o dění v listopadu 1989.

Korzo Národní třídaVideo: Novinky

14:10 - Účastníci demonstrace došli z Vrchlického sadů na Jungmannovo náměstí. Asi 30 až 50 protestujících obešlo policejní zátaras a dostali se na Můstek, kde se konala akce Tomia Okamury. Kromě výměny pokřiků se vše obešlo bez incidentů.

Foto: Právo

Demonstrace na Václavském náměstí (17. listopadu 2016)

14:04 - Asi 300 lidí se účastnilo demonstrace Nacionalismus není alternativa, která chtěla upozornit na narůstající rasismus a xenofobii ve společnosti a na autoritářství v politice. Demonstranti skandovali hesla "Nikdo není ilegální" nebo "Nacionalismus není alternativa". Nesli také protinacionalistické transparenty. Z dodávky jim po cestě hrála hudba. Před Lidovým domem, sídlem ČSSD, přečetli demonstranti kontroverzní výroky některých politiků a na dům házeli zmačkaný papír jako symbolický odpad, který je "tady doma".

Pochod proti nacionalismu a za solidaritu s uprchlíkyVideo: Novinky

13:30 - Předseda ODS Petr Fiala řekl, že 17. listopad je pro něj nejkrásnějším svátkem. „Demokracie a svoboda nejsou samozřejmosti, jsou permanentně ohroženy. Záleží na nás, jestli budeme žít ve svobodné a demokratické společnosti,“ uvedl šéf ODS, který si váží velké účasti lidí.

Informační panely připomínají události 17. listopadu 1939 a 1989Video: Novinky

13:04 - Hradčanské náměstí má od 8:00 zamluvené iniciativa Nezapomínáme! namířená proti prezidentu Zemanovi, kterou svolal aktivista Jan Cemper. Akce se pomalu začala chystat krátce po poledni. Cemper chystá od 14:00 pochod od Hradu do centra Prahy. Úřady výpravu původně zakázaly kvůli údajné hrozbě střetů s dalšími pochody, soud ji ale povolil. Cemper argumentoval tím, že se znepřáteleným uskupením chce vyhnout. Magistrátu nahlásil předpokládaný počet lidí asi 2000 lidí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na pražském Albertově lidé uctili 17. listopadu

12:45 - Na Palachově náměstí se sešlo asi 80 lidí na shromáždění pořádaném Blokem proti islámu. Z protější budovy kdosi účastníkům pouštěl arabskou hudbu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace Bloku proti IslámuVideo: Novinky

12:40 - Policie na Jiráskově mostě zastavila Škodu 1203 vybavenou zvukovou aparaturou, ze které se šířily texty s nacistickou tématikou. „Tuto domněnku osmačtyřicetiletý muž na místě kontroly potvrdil, nicméně policisty na služebnu následovat odmítal. Proto bylo proti muži použito donucovacích prostředků a jeho vozidlo zajištěno jako předmět doličný,” uvedla policie.

Foto: Policie ČR

Zajištěná Škoda 1203

12:35 - „Bylo by neštěstí, kdyby nálepky jako pražská kavárna a venkovská hospoda vyznačovaly skutečné štěpné linie našeho národa,“ řekl Pithart. Odmítl také, že by česká politika byla přehnaně politicky korektní, což je tvrzení „českých Trumpů“.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na pražském Albertově lidé uctili státní svátek u památníku připomínajícího, že odtud vyšel 17. listopadu 1989 pochod studentů na Národní třídu. Na snímku z pódia je druhý zleva politik Petr Pithart.

12:30 - Petr Pithart na Albertově vyzýval k účasti v příštích volbách. S narážkou na hnutí ANO Andreje Babiše při tom varoval, aby si lidé rozmysleli, zda budou volit strany, nebo firmu. Každá firma má podle něj personální oddělení, které připravuje výpovědi.

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti a veřejnost na AlbertověVideo: Novinky

12:20 - Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na Albertově kritizoval záměr 60 poslanců uzákonit trest za hanobení hlavy státu, vysloužil si tím potlesk několika stovek účastníků demonstrace. „Univerzity si musí zachovat svobodu zvláště teď, kdy historické váhy jsou na vážkách,” řekl Bek.

12:09 - „Obávám se, že v dnešních dobách, kdy jsou různé extremistické strany, různí omezovatelé svobody, snaha dávat zákony, které nás omezují, je nutné, abychom demonstrovali,“ řekl na Národní třídě Karel Schwarzenberg.

Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem u pamětní desky 17. listopaduVideo: Novinky

12:03 - Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima na Albertově připomněl, že místo, na kterém studenti v roce 1989 odstartovali události vedoucí k sametové revoluci, bylo vloni právě studentům zapovězeno. „Zabrali je jiní. Čekáte, že budu jmenovat, ale nedělejme reklamu lidem, kteří si to nezaslouží,” řekl Zima a byl za to odměněn potleskem. Na Albertově vloni vystoupil prezident Miloš Zeman po boku předáka antiislamistů Martina Konvičky.

11:40 - Pietním aktem u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka, které zavraždili nacisté v roce 1939, studentský průvod oficiálně skončil. Bez doprovodu policie se nyní účastníci akce přesunou na Albertov, kde si akademici pripomenou udalosti roku 1989.

11:15 - Velký potlesk si na Albertově vysloužil rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek coby akademik "pravidelně nezvaný host", jak jej uvedla moderátorka z řad studentů. „Rád bych pozdravil jménem moravských stavů,” řekl Bek s tím, že soudržnost je nyní důležitá. Zdůraznil, že studenti mají důstojnou roli být činiteli i terči při významných dějinných událostech.

Foto: Jiří Mach, Právo

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek

10:52 - Na Národní třídu se vypravila i celá delegace STAN. Jeho místopředseda Stanislav Polčák řekl, že 17. listopad není vyčpělý, ale autentický svátek. Mladá generace podle něj chápe svobodu jako něco automatického, ne ti starší.

Horáček na Národní: Oslavujeme aktivní vzdor proti ponížení, musí se vyjít a riskovatVideo: Novinky

10:50 - Kytici k pamětní desce položil i Michal Horáček. „Pro mě je 17. listopad jedním z nejdůležitějších státních svátků, neboť oslavuje aktivní vzdor. Člověk musí vyjít a riskovat. Musí vyjít, aby dal najevo, že se nechce smířit s ponížením sebe a celé společnosti,“ řekl novinářům Horáček, který se pak dlouho fotil s příznivci a přijímal od nich podporu v chystané prezidentské kandidatuře.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidát na prezidenta Michal Horáček položil květiny k pamětní desce připomínající události 17. listopadu 1989.

10:48 - Klaus má obavu o svobodu. „Jsou tady síly, které se ji snaží zásadním způsobem potlačit. Dobře víte, že ode mne můžete očekávat, že řeknu, že to je spojeno s Evropskou unií a s celým nešťastným vývojem,“ uvedl Klaus.

Politici přišli uctít památku 17. listopadu na Národní tříduVideo: Novinky

10:35 - Průvod několika set lidí, zejména studentů, se vydal od Hlávkovy koleje směrem na Albertov, kde revoluce v roce 1989 začala.

Foto: Jiří Mach, Právo

Průvod mířící od Hlávkovy koleje na Albertov

10:23 - Na Národní třídu přišel uctít památku 17. listopadu bývalý prezident Václav Klaus. Hovořil o svobodě, kterou dal do souvislosti s například s výsledkem amerických voleb nebo britským referendem o vystoupení z EU.

10:20 - V Letenských sadech se už od rána připravuje akce nazvaná „Na podporu prezidenta Miloše Zemana a vlastenců”, která začne ve 14 hodin.

Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na pražském AlbertověVideo: Novinky

10:18 - Připomínky 17. listopadu se na pražském Albertově zúčastnil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a jeho předchůdce v čele strany Karel Schwarzenberg. „Zpětně si vyčítám lehkomyslnost devadesátých let. Tehdy mě nikdy nenapadlo, že dvacet sedm let po listopadu 1989 budu vnímat otázku boje za lidská práva mnohem naléhavěji než před deseti lety,“ řekl Kalousek Právu. „Tehdy jsme si až lehkomyslně mysleli, že je to navždy a že o to není třeba bojovat. Takže zdůrazňuji, že je třeba boj za svobodu a demokracii nejen důstojně oslavit 17. listopadu, ale hlavně si ho vzít za své v každodenním životě,“ dodal předseda TOP 09.

Foto: Josef Koukal, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek spolu s Karlem Schwarzenbergem na pražském Albertově

10:00 - K Hlávkově koleji dorazil také americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Americký velvyslanec Andrew Schapiro se zúčastnil pietního aktu u Hlávkovy koleje.

9:58 - Premiér Sobotka v proslovu u Hlávkovy upozornil, že se v poslední době stále častěji ozývá, že svoboda a demokracie jsou ohroženy. Proto je třeba obě hodnoty aktivně hájit. Kromě Sobotky se pietního aktu u Hlávkovy koleje zúčastnila řada dalších předních politiků, např. vicepremiér Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO), ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministryně školství Kateřina Valachová (oba ČSSD) nebo poslanci Marek Benda a Petr Fiala (oba ODS).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pietní akt k uctění památky padlých studentů z tragických událostí roku 1939 a listopadových událostí 1989. Uprostřed na snímku je předseda vlády Bohuslav Sobotka při projevu.

9:55 - Slavnostním pokládáním věnců končí pietní ceremoniál k uctění památky padlých studentů u pražské Hlávkovy koleje.

9:15 - Plánovaný program na Národní třídě je již v plném proudu, stejně tak i oznámené shromáždění v Letenských sadech. Do této doby probíhá vše bez jakéhokoliv narušení veřejného pořádku, oznámila pražská policie.

8:50 - Demokratický systém za 27 let existence nenaplnil všechna očekávání, řekl Sobotka. „Myslím si, že je třeba stavět na hodnotách, které nás spojují a ne na těch, které nás rozdělují,“ dodal Sobotka. Při odchodu si potřásl rukou s protestujícím mužem, který držel transparent proti prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi, kterého označil za fracka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš přišel jako první z politiků ve čtvrtek ráno k pamětní desce na Národní třídě

8:45 - Podle Sobotky je na demokracii naštvaná řada lidí, kterým se stále nedaří dobře. Sobotka uvedl ty, co žijí od výplaty k výplatě či osamělé důchodce. „Je strašně důležité, aby demokratický stát měl také sociální rozměr, aby byl schopen lidem garantovat důstojný život, spravedlnost,“ řekl premiér.

8:40 - Podle Sobotky je dobré připomínat 17. listopady 1989 a 39. „Ale je také důležité o svobodu pečovat. To vždycky není jednoduché, ale je potřeba nevzdávat se,“ řekl Sobotka poté, co s ministry Lubošem Zaorálkem, Janem Mládkem a místopředsedou ČSSD Martinem Starcem položil k pamětní desce věnec.

8:30 - Po osmé hodině ráno položil květiny k památníku nejdříve vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, po něm přišel i premiér Bohuslav Sobotka a šéf Senátu Milan Štěch (oba ČSSD).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pamětní deska připomínající události 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze.

8:00 - Už od rána přicházejí lidé se svíčkami a květinami k památníku na 17. listopad 1989 na Národní třídu v Praze, kde tehdejší komunistická policie razantně zasáhla proti studentskému průvodu. Událost odstartovala sametovou revoluci, která znamenala pád socialismu v někdejším Československu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka u pamětní desky k 17. listopadu 1989 diskutuje s mužem, který přišel vyjádřit názor na současnou politickou reprezentaci včetně prezidenta a jeho mluvčího.

Albertov pro studenty, Zeman zůstane v Lánech

Albertov, kde listopadové události před 27 lety odstartovaly, bude tentokrát patřit stejně jako tehdy studentům. Loni tam nebyli vpuštěni kvůli účasti prezidenta Zemana na protiislámském shromáždění. Zeman se letos žádných oficiálních oslav nezúčastní, na zámku v Lánech bude mít „soukromý program”.

Studentská akce na Albertově má být oslavou demokracie a hodnot, na kterých stojí současná moderní společnost. Na pódiu by měli vystoupit rektoři Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity Tomáš Zima a Mikuláš Bek a také Petr Pithart, jenž byl vybrán pro svůj podíl na demokratické transformaci země.

Budíček občanské společnosti

Jako výzva k probuzení občanské společnosti by se měly ve výroční den sametové revoluce rozeznít tisíce budíků. Vyzývají k tomu pořadatelé oslav z řad občanské společnosti, podle nichž jsou hodnoty demokracie a svobody dnes zpochybňovány či obětovány. Budíky by měly zvonit v 19:30, tedy v době, kdy před 27 lety policejní kordon přehradil průvod studentů na Národní třídě a policisté následně studenty brutálně zbili.

Pražská policie kvůli shromážděním a demonstracím nasadí do akce stovky policistů, počítá i s posilami z jiných krajů. V ulicích budou pořádkoví, dopravní i kriminální policisté a také antikonfliktní týmy. Dopravní podnik počítá s jedinou uzavírkou na Národní třídě, kde se uskuteční akce Korzo Národní.

Vzpomínkové akce na události z roku 1939, kdy proti studentům krvavě zakročili němečtí nacisté, a z roku 1989, kdy se národ vzepřel komunistické moci, jsou naplánovány také na řadě dalších míst v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Den vzdoru. Česko si připomíná 17. listopad

Roku 1941 byl 17. listopad vyhlášen v Londýně za Mezinárodní den studentstva jakožto připomínka tragických událostí, k nimž došlo v období od 28. října do 17....

Výběr článků

Načítám