Hlavní obsah

Dienstbier: Dobrovolně neodejdu, žádné výtky nezazněly

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je právo premiéra vybrat si svůj tým, říká ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ke spekulacím, že jednou z obětí avizované obměny vlády by měl být i on. Nechce však odejít sám. V rozhovoru pro Právo uvedl, že si za svou prací stojí a ani premiér prý vůči němu neměl při pondělním obsáhlém rozhovoru výtky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Pokud by vás premiér Sobotka chtěl vyměnit ve vládě, necháte se odvolat, nebo rezignujete sám?

Uvidíme, jak se předseda vlády rozhodne. Já nemám důvod rezignovat. Stojím si za svou prací v protikorupční agendě. Měli jsme v pondělí více než hodinový rozhovor s premiérem a během toho hovoru vůči mé práci nezazněla žádná výtka. Takže já nemám důvod odstupovat.

Napsal jste, že po vašem odvolání volají „bezpáteřní pučisté“ – poslanec Jeroným Tejc a hejtman Jiří Zimola – a „pražská mafie“, za kterou jste označil i některé své spolustraníky…

Vnímám mediální prohlášení těchto lidí. Premiér má právo vybrat si svůj tým. Jako členové vlády jsme vesměs zdrženliví v komentování této věci, na druhou stranu někteří členové soc. dem. rozjíždějí kampaně a vyjadřují se proti ministrům a já měl pocit, že je potřeba se proti tomu ohradit. Já jsem mlčel a byl jsem zdrženlivý a oni stále komentovali mě. Vnímám tlak, že někteří lidé chtějí, abych byl odvolán. Například Pražáci se pochlubili tím, že v pondělí zapili můj konec ve vládě, aniž by jakákoliv informace od premiéra v tuto chvíli zazněla.

Řekl vám osobně premiér, že by chtěl, abyste skončil?

K tomu, kdo by měl být nahrazen ve vládě, se vyjadřovat nebudu. Je jeho plné právo vybrat si tým, ale myslím si, že by bylo rozumnější, kdyby to oznámil členům vlády, jichž se to týká, následně i veřejnosti a velmi rychle tu výměnu provedl. Předložil by to prezidentovi, který podle ústavy vyhovět musí, a bylo by to vyřízeno. Takto se v médiích diskutuje, proč by ten který člen vlády měl být odvolán a co udělal špatně, místo abychom se bavili o řadě věcí, které se podařily dotáhnout do konce. Jsme zbytečně pod tlakem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám