Hlavní obsah

Pučisté, pražská mafie a pračka peněz. Otloukánek Dienstbier se tvrdě pustil do vlastní ČSSD

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, kab

Ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) o jehož konci v kabinetu se hojně spekuluje v souvislosti se záměrem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obměnit některé ministry, přešel do protiútoku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

Ve čtvrtek na Twitteru ukázal na stranické kolegy, kteří podle něj prahnou po jeho odvolání.

„Nastal čas přestat s přehnanou zdrženlivostí,” naznačil nejprve, aby záhy pustil do veřejného prostoru konkrétní jména.

„V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán (Jeroným) Tejc a (Jiří) Zimola, pražská mafie – pračka peněz (Miroslav) Poche a podvodník (Karel) Březina,” napsal.

Poslanec Tejc a jihočeský hejtman Zimola byli po volbách účastníky schůzky, která se uskutečnila v Lánech u prezidenta Miloše Zemana. Zimola i Tejc spolu s Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem následně opustili vedení ČSSD. [celá zpráva]

Europoslanec Poche se na podzim 2010 v jednom rozhovoru prořekl, že rozdělil svůj sponzorský dar pro ČSSD na menší částky, aby se vyhnul povinnému zápisu do výroční zprávy strany. Když v roce 2014 kandidoval do europarlamentu, Dienstbier jeho nominaci kritizoval. [celá zpráva]

Někdejší ministr ve vládě tehdejšího Miloše Zemana Karel Březina byl v roce 2014 odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměny za práci v dozorčí radě pražského dopravního podniku. [celá zpráva]

Sobotka: Musíme kormidlovat na jedné lodi

„ČSSD by nyní měla kormidlovat na jedné lodi, příští rok nás čeká těžký volební zápas, který určí, zda země půjde cestou oligarchizace, či si udrží demokratické a sociálně odpovědné principy. Musíme být proto silní a jednotní,” reagoval Sobotka.

„Hádky a osočování nám jen ubírají energii, kterou nyní sociální demokracie potřebuje více než kdy dříve,” dodal předseda strany.

Změny ve vládním týmu jsou podle něj prvním krokem, následovat budou další. „Chci dát ČSSD nový impuls a přivést novou krev, která dá věcem dynamiku,” uvedl Sobotka.

Sobotkovi neradím, odmítl Poche

Poche jakýkoliv vliv na rozhodování premiéra odmítl. „Reaguje na kauzu z roku 2010. Ale za to jsem se omluvil,“ řekl Právu na Dienstbierův útok Poche.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Do Sobotkovy politiky prý nezasahuje a neradí mu v ní. „Já do žádného vládního vyjednávání nezasahuji. Je to výhradní kompetence premiéra,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám