Hlavní obsah

Idealisté, kteří stáli v době puče za Sobotkou, ho varují, že je ztratí

Právo, Novinky, bja, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociálnědemokratický spolek Idealisté, který se v době tzv. lánského puče postavil za premiéra Bohuslava Sobotku, vyjádřil znepokojení nad jeho plány s výměnou ministrů. Spolek má také obavy, že ČSSD přestane být svébytnou a nezávislou demokratickou stranou, což by ji dovedlo k podobným volebním výsledkům, jakých dosáhla v posledních volbách ODS.

Foto: idealiste.cz

Členové sociálnědemokratického spolku Idealisté

Článek

„Současné jednání předsedy ČSSD vnímáme jako vyvrcholení dlouhodobé krize v sociálnědemokratickém hnutí, jehož jsme součástí. Kroky, které sledujeme prostřednictvím médií, se zdají být nekoncepční a ohrožují dobré fungování a obraz sociální demokracie,“ napsali ve čtvrtek členové Idealistů ve svém prohlášení.

Sobotka minulý týden oznámil, že by chtěl vyměnit některé ministry za ČSSD, hovoří se o ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi, ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové a ministrovi pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi, který je členem Idealistů. Právě Dienstbier se také ostře vymezil proti navrhovaným změnám a ukázal na stranické kolegy, kteří podle něj prahnou po jeho odvolání. [celá zpráva]

Spolek ve svém prohlášení připomněl, jak v době tzv. lánského puče stál za Sobotkou. Zmínil také společnou vizi sociální demokracie, která má být zárukou sociálních jistot a která má vytvářet důstojné a svobodné prostředí pro život každého člověka.

„Taková sociální demokracie ale nezapomíná řešit výzvy, které stále přináší moderní společnost. Symbolem této vize pro nás bylo i to, jací lidé hájí sociálnědemokratické hodnoty ve vládě,“ uvádí v prohlášení.

Kritizují komunikaci, strategii i načasování

Idealisté také zmínili, že tyto společné ambice v důsledku událostí posledních dnů zůstaly nenaplněny. Nerozumí také, k jakému cíli směřují kroky předsedy ČSSD. Znepokojuje je i způsob komunikace, neexistence jasné strategie a nevhodné načasování deklarovaných změn.

„Bude-li současný způsob vedení sociální demokracie pokračovat i nadále, hrozí, že ČSSD ztratí svůj sociálnědemokratický charakter, přestane být svébytnou a nezávislou demokratickou stranou. To zákonitě povede k obdobným volebním výsledkům, jaké jsme mohli pozorovat u historického konkurenta ODS,“ píší dále v prohlášení.

„Zvláště nyní potřebuje společnost premiéra, který podniká jasné a rozhodné strategické kroky. Jestliže premiér nechce naplňovat vize z období po lánském puči, nemůže počítat s podporou těch, kteří v něj tehdy vložili důvěru,“ hrozí Sobotkovi Idealisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám