Hlavní obsah

Stydí se za Gottwalda? Špičky KSČM se debatě vyhnuly

Právo, Jan Martínek

V otázce komunistické minulosti je dnešní KSČM dál rozpolcená. Stále početné konzervativní křídlo například velebí prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. V sobotu ve stranické centrále pořádá konferenci u příležitosti 120. výročí jeho narození. Gottwald se narodil 23. listopadu 1896.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se konference neúčastní.

Článek

Konference se jmenuje „O úloze osobností v revolučním hnutí“ a pod její organizací je podepsáno několik stranických buněk, včetně obvodních výborů Praha 1 a Praha 6. Stranické špičky se ale od ní spíš distancují.

Není to akce KSČM jako celku.
Jiří Dolejš

„Není to akce KSČM jako celku, ale nevylučuji, že si nějaká regionální struktura na Gottwalda vzpomněla,“ řekl Právu místopředseda Jiří Dolejš, který patří k liberálnímu stranickému křídlu. Hodnocení Gottwaldovy osobnosti by nechal na historicích.

Vyhrál volby, ale...

„KSČM se liší od někdejší KSČ tím, že se distancovala od zneužívání moci. Každý, kdo o Gottwaldovi kdy slyšel, tak ví, že v roce 1946 vyhrál volby. Jako hlava státu se ale podepisoval pod rozsudky smrti, včetně lidí ze svého nejbližšího okolí,“ uvedl Dolejš.

Podobně mluvil i předseda Vojtěch Filip, který se konference nezúčastní. „Je to akce některých obvodních výborů,“ řekl. Podle něho mají Gottwaldův význam jako historické osoby zkoumat historici.

„Gottwald byl člověk, který vyhrál demokratické volby a výrazným způsobem se podílel na organizování odboje za druhé světové války. Není to jednobarevná osobnost,“ doplnil Vojtěch Filip.

„Nic o tom nevím, nebudu to komentovat,“ sdělil Právu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Semelová se vždy účastní pietního aktu

Poslanec Stanislav Grospič Právu sdělil, že účast na konferenci zvažuje: „Pokud mi čas vyjde, rád bych se tam podíval.“ Gottwalda vnímá podle svých slov historicky. „Určitě patří k dějinám dělnického a komunistického hnutí,“ řekl.

Poslankyně Marta Semelová, která je předsedkyní obvodního výboru v Praze 1, jenž konferenci o Gottwaldovi pořádá, se pravidelně účastní pietního aktu u jeho hrobu na pražských Olšanských hřbitovech. Včera Právu nebrala telefon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám