Hlavní obsah

Brady za současné situace o žádné ocenění od Zemana nestojí

• Aktualizováno

Krátce poté, co mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v úterý oznámil, že prezident Miloš Zeman je připraven jako na důkaz dobré vůle zvážit ocenění Jiřího Bradyho, přišla z rodiny 88letého muže, který prošel dvěma koncentračními tábory, odmítavá reakce. Převzetí ocenění od Zemana v budoucnu však Brady nevylučuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Brady po příletu do Prahy

Článek

Bradyho choť Tereza v reakci na Ovčáčkovo oznámení uvedla, že za současné situace její manžel o jakékoliv ocenění od prezidenta Zemana nestojí.

"Při uvážení kontextu celé situace pan Brady o udělení řádu TGM z rukou prezidenta Zemana už nestojí," řekla ČTK Bradyová. Na otázku, zda by svůj postoj změnil, pokud by mu byl udělen třeba Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, Bradyová dodala, že "v tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu".

Co se týče možného ocenění od prezidenta Zemana v budoucnosti, Brady jej dopředu neodmítá. „Já myslím, že se nemůžeme rozhodovat o něčem, co ještě nebylo nabídnuto,” řekla Právu Bradyová.

Kdo vyznamená Bradyho
Poslanecká sněmovna pamětní medailí a pamětním listem
Premiér pamětní medailí Karla Kramáře
Primátorka Prahy Klíčem od obce pražské
Město Brno pamětním listem
Univerzita Palackého v Olomouci pamětní medailí

Brady tvrdí, že byl 12. října kontaktován šéfem hradního protokolu a bylo mu sděleno, že bude vyznamenán. Poté, co se jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou, bylo údajně ocenění zrušeno.

Ministr měl být podle svých slov na takovýto scénář upozorněn přímo hlavou státu.

Brady by měl naopak převzít medaili od Univerzity Palackého v Olomouci a Klíč od obce pražské z rukou primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

V reakci na dění ohledně neudělení vyznamenání Bradymu již zástupci lidovců a TOP 09 oznámili, že se v pátek slavnostního aktu předávání vyznamenání nezúčastní. Další politici to zvažují. K neúčasti vyzval i kardinál Miloslav Vlk.

Reklama

Výběr článků

Načítám