Hlavní obsah

Místo vyznamenání dostane Brady ocenění od univerzity i klíč od metropole

• Aktualizováno

Jiří Brady v pondělí potvrdil, že převezme akademické ocenění Univerzity Palackého v Olomouci. Pražská primátorka Adriana Krnáčová mu zase hodlá udělit symbolický Klíč od hlavního města.

Herman: Brady by vyznamenání od Zemana nepřijalVideo: Barbora Zpěváčková

 
Článek

Univerzita se rozhodla ocenit Bradyho v reakci na rozhodnutí prezidenta neudělit ocenění někdejšímu vězni z Terezína a Osvětimi, jenž celý život píše a pořádá přednášky o hrůzách holokaustu. [celá zpráva]

Podobné pohnutky má i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,” uvedla.

„Chci proto panu Bradymu osobně poděkovat za všechno, co v životě udělal pro lidi, demokracii i lidská práva. Chci se mu omluvit za podivný způsob, jakým mu naše vlast vzdává hold,” dodala Krnáčová.

Od Zemana již ocenění nechce

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) by již Brady nepřevzal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, pokud by se mu je nakonec rozhodl udělit.

„Pokud od svého strýce vím, tak i kdyby se to stalo, on už by takovéto vyznamenání nepřijal,“ uvedl Herman v reakci na výzvy politiků k přehodnocení prezidentova stanoviska v České televizi.

„Takto se můj strýc vyjádřil, když jsem se ho včera večer ptal, a domnívám se, že své stanovisko nemění. Každý může vydedukovat, že ta atmosféra, do které se to posunulo, by byla nedůstojná,“ dodal během zasedání vlády.

Vláda je pro vyznamenání

O státních vyznamenáních mluvili ministři i na jednání kabinetu. Podle Hermana se většina členů vlády vyslovila pro to, aby Brady vyznamenání dostal.

„Byla to velmi kultivovaná a věcná diskuse. Víceméně výstup byl, že Jiří Brady by si ocenění zasloužil,“ uvedl ministr kultury.

Herman minulý týden uvedl, že Zeman podmínil udělení vyznamenání Bradymu tím, že se ministr nesetká s dalajlamou. To v pondělí zopakoval. „Prezident mě požádal, abych se s dalajlamou nesetkával, jinak nominaci zruší. Tak to prostě bylo,“ zdůraznil Herman.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Bradyho do České republikyVideo: Prima

Brady v neděli přicestoval do ČR a potvrdil, že byl kontaktován Pražským hradem s tím, že mu bude udělen Řád T. G. Masaryka. [celá zpráva]

Za udělení vyznamenání Bradymu se vyslovili někteří politici v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), podle něhož by se ze slavnostního předávání vyznamenání u příležitosti 28. října neměl stát „festival hradní malosti a české rozhádanosti“.

Hrad jakýkoliv nátlak na Hermana odmítá. Více se ke kauze hodlá vyjádřit v úterý.

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Již v úterý chtějí Bradymu poděkovat a vyjádřit úctu studenti středních a vysokých škol zapojení do projektu Terezínská štafeta. Setkání proběhne u kostela na Strossmayerově náměstí a bude vzpomínkou na všechny, kteří byli vězněni za druhé světové války nejen v terezínském ghettu. Akce je nazvaná „Jirko, děkujeme. Nemlčíme.”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám