Hlavní obsah

Místo vyznamenání dostane Brady ocenění od univerzity i klíč od metropole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiří Brady v pondělí potvrdil, že převezme akademické ocenění Univerzity Palackého v Olomouci. Pražská primátorka Adriana Krnáčová mu zase hodlá udělit symbolický Klíč od hlavního města.

Herman: Brady by vyznamenání od Zemana nepřijalVideo: Barbora Zpěváčková

 
Článek

Univerzita se rozhodla ocenit Bradyho v reakci na rozhodnutí prezidenta neudělit ocenění někdejšímu vězni z Terezína a Osvětimi, jenž celý život píše a pořádá přednášky o hrůzách holokaustu. [celá zpráva]

Podobné pohnutky má i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,” uvedla.

„Chci proto panu Bradymu osobně poděkovat za všechno, co v životě udělal pro lidi, demokracii i lidská práva. Chci se mu omluvit za podivný způsob, jakým mu naše vlast vzdává hold,” dodala Krnáčová.

Od Zemana již ocenění nechce

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) by již Brady nepřevzal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, pokud by se mu je nakonec rozhodl udělit.

„Pokud od svého strýce vím, tak i kdyby se to stalo, on už by takovéto vyznamenání nepřijal,“ uvedl Herman v reakci na výzvy politiků k přehodnocení prezidentova stanoviska v České televizi.

„Takto se můj strýc vyjádřil, když jsem se ho včera večer ptal, a domnívám se, že své stanovisko nemění. Každý může vydedukovat, že ta atmosféra, do které se to posunulo, by byla nedůstojná,“ dodal během zasedání vlády.

Vláda je pro vyznamenání

O státních vyznamenáních mluvili ministři i na jednání kabinetu. Podle Hermana se většina členů vlády vyslovila pro to, aby Brady vyznamenání dostal.

„Byla to velmi kultivovaná a věcná diskuse. Víceméně výstup byl, že Jiří Brady by si ocenění zasloužil,“ uvedl ministr kultury.

Herman minulý týden uvedl, že Zeman podmínil udělení vyznamenání Bradymu tím, že se ministr nesetká s dalajlamou. To v pondělí zopakoval. „Prezident mě požádal, abych se s dalajlamou nesetkával, jinak nominaci zruší. Tak to prostě bylo,“ zdůraznil Herman.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Bradyho do České republikyVideo: Prima

Brady v neděli přicestoval do ČR a potvrdil, že byl kontaktován Pražským hradem s tím, že mu bude udělen Řád T. G. Masaryka. [celá zpráva]

Za udělení vyznamenání Bradymu se vyslovili někteří politici v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), podle něhož by se ze slavnostního předávání vyznamenání u příležitosti 28. října neměl stát „festival hradní malosti a české rozhádanosti“.

Hrad jakýkoliv nátlak na Hermana odmítá. Více se ke kauze hodlá vyjádřit v úterý.

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Již v úterý chtějí Bradymu poděkovat a vyjádřit úctu studenti středních a vysokých škol zapojení do projektu Terezínská štafeta. Setkání proběhne u kostela na Strossmayerově náměstí a bude vzpomínkou na všechny, kteří byli vězněni za druhé světové války nejen v terezínském ghettu. Akce je nazvaná „Jirko, děkujeme. Nemlčíme.”.

Reklama

Související články

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli...

Výběr článků

Načítám