Hlavní obsah

Umělé oplodnění i bez souhlasu muže navrhuje ČSSD

Právo, Jan Martinek

Ženám, které si chtějí pořídit dítě umělým oplodněním, svitla naděje: zákrok možná budou moci zanedlouho podstoupit i bez souhlasu manžela nebo jakéhokoliv partnera. Pozměňovací návrh zákona o speciálních zdravotních službách, který se chystá předložit poslanec František Adámek (ČSSD), vrací do hry téma, které se už před několika měsíci řešilo na vládní úrovni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh se objevil v koncepci rodinné politiky, kterou pro vládu sestavila komise expertů. A podle něj by se žena mohla napříště bez souhlasu muže obejít.

Ženy často přemlouvají k podpisu kamarády, je to nedůstojné
poslanec ČSSD František Adámek

„Vdaná žena dnes potřebuje souhlas manžela, nesezdaná partnera, když chce podstoupit umělé oplodnění. Často se to řešilo tak, že ženy k podpisu přemlouvaly kamarády nebo si vodily chlapy z ulice. Nebuďme pokrytci, tato podmínka je nedůstojná,“ řekl Právu Adámek.

Ten má podporu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). „Myslím, že bychom měli podporovat všechny, kteří chtějí mít děti. Možnost umělého oplodnění bez souhlasu muže funguje v řadě dalších zemí, včetně například Španělska a Izraele, které jsou silně nábožensky založené,“ řekla Právu Marksová.

A poslanec si věří: „Očekávám, že můj návrh podpoří ANO, jednat budu i s komunisty.“

Lidovci proti

ANO se už dříve k návrhu stavělo spíše vstřícně, změna ale zřejmě narazí u koaliční KDU-ČSL. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek Právu řekl, že se k němu staví rezervovaně. „Osobně jej nepodpořím,“ uvedl.

Podobně mluví lidovecký člen sněmovního sociálního výboru Vít Kaňkovský. „S návrhem nesouhlasím. Vnímám to jako další opatření jdoucí proti tradiční rodině,“ řekl Právu Vít Kaňkovský, lidovecký člen sněmovního sociálního výboru.

Vynecháváme rodinu už od samého počátku a to by stát neměl výrazně podporovat
místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Proti se staví i opozice. „Umělé oplodnění by mělo být řešení zdravotního problému, nikoliv sociálního. Nyní to funguje tak, že je to léčba neplodnosti u párů. Ale podle nového návrhu by to měla být pomoc ženě, která je bez partnera a chce děti. Vynecháváme rodinu už od samého počátku a to by stát neměl výrazně podporovat,“ řekla Právu místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, členka sociálního výboru Sněmovny.

Stát nyní hradí ženám umělé oplodnění do 39. roku, starší klientky si zákrok platí samy. Hranice pro jeho podstoupení je 49 let.

Anketa

Měla by mít žena k umělému oplodnění souhlas manžela, popř. partnera?
Ano
80,4 %
Ne
19,6 %
Celkem hlasovalo 1935 čtenářů.

Výběr článků

Načítám