Hlavní obsah

Neúspěšní senátní kandidáti v Praze vyjádřili podporu postupujícím do 2. kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidáti, kteří v metropoli neuspěli v bitvě o postup do druhého kola senátních voleb, začali vyjadřovat podporu šťastnějším uchazečům. V metropoli má ve druhém kole dva kandidáty TOP 09, po jednom pak ČSSD, hnutí ANO. Zbývající dvě jména nominovaly koalice menších stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Nejvíce hlasů získal na Praze 6 ředitel gymnázia Jiří Růžička (TOP 09 STAN), a to přes 42 procent. Mezi prvními, kdo svou podporu vyjádřil, byl v sobotu bývalý disident František „Čunas” Stárek, který po své neúspěšné kandidatuře za ODS na Praze 6 uvedl, že podpoří do druhého kola právě Růžičku. Stárek skončil na třetím místě.

Místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09) podpořil kandidáty své domovské TOP 09, a to Růžičku a Jiřího Holubáře (TOP 09 STAN), který kandidovat na Praze 10. Lepš to uvedl na facebookovém profilu. Nikoho ze svých protivníků na Praze 11, kde skončil čtvrtý, nepodpořil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 25 - Praha 6

V Praze 11 postoupili Helena Válková (ANO) a Ladislav Kos (HPP11).

Holubáře na Praze 10 prostřednictvím sociální sítě podpořil bývalý ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, který kandidoval za Hnutí pro Prahu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 19 - Praha 11

Pražská sociální demokracie již o víkendu v tiskovém prohlášení uvedla, že jako celek podporuje na Praze 6 druhého v pořadí Václava Bělohradského (za SZ a ČSSD) a v Praze 11 Válkovou. Kosovo HPP11 radnici spoluvládne, ČSSD je v opozici. Naopak s ANO socialisté vládnou na magistrátu.

Bělohradského podpořil také kandidát ANO na Praze 6 a bývalý tanečník Vlastimil Harapes.

V Praze 10 postoupila z prvního místa Renata Chmelová (koalice Vlasta), kterou navrhla KDU-ČSL. Bývalá senátorka Ivana Cabrnochová (SZ ČSSD) neobhájila svůj mandát.

„V prvním kole senátních voleb v Praze 10 uspěla politika populistických lží, která je zabalená do neupřímných řečí o aktivním občanství. Paní Chmelová mou podporu nemá,” napsala na Facebook.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 22 - Praha 10

Koho podpoří na Praze 10 náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), která skončila třetí, zatím není jasné. „Předsednictvo ANO na Praze 10 je svoláno na dnešní odpoledne. Pak se bude vědět víc,” uvedla Kislingerová.

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu se koná 14. a 15. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám