Hlavní obsah

Tři prsty smrti si zastřílely i na gripeny

Právo, Oldřich Danda, Slovensko

Česká armáda cvičí ostošest, nejen doma, ale i v zahraničí. Celkem 180 vojáků z protiletadlového raketového pluku ze Strakonic se ve výcvikovém prostoru Lešť na středním Slovensku zúčastnilo velkého cvičení více než jedenácti set vojáků z osmi států NATO. Trénovali protiletadlovou obranu proti nepřátelskému letectvu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Strakonická posádka protiletadlového kompletu KUB zvaného tři prsty smrti

Článek

To si zahráli slovenští stíhači s MiG-29, zatímco Maďaři přiletěli s gripeny, Američané s vrtulníky UH-60 Black Hawk a česká armáda poslala bitevníky L-159.

Úkolem radarových jednotek bylo rozpoznat nepřítele a toho potom zneškodnit. „Je to stejné jako naostro, akorát raketa neodletí. Přínos je v tom, že tady proti cvičením doma máme reálné cíle,“ řekl velitel protiletadlové roty nadporučík Radim Janák.

Dodal, že jejich práce připomíná počítačovou hru. „Tu si ale, když se něco nepovede, můžeme znovu nahrát. Tady vše běží dál,“ podotkl.

Už to není pravěk

Se svými vojáky mají na starosti obávaný raketový komplet 2K12 KUB sovětské výroby. Tyto padesát let vyráběné raketomety střílely i ve válce v bývalé Jugoslávii. „Američané z nich pořád mají respekt, říkají tomu tři prsty smrti,“ řekl Právu četař Patrik Plánka.

Dodal, že české raketomety prošly podstatnou modernizací. Češi na rozdíl od slovenských a maďarských kolegů, kteří se cvičení s raketomety KUB také zúčastnili, mohou sledovat cíle na digitálních obrazovkách. „Já si ještě pamatuji, jaké to bylo před digitalizací. To byl pravěk. Dnes jsme v zaměření cíle podstatně rychlejší,“ uvedl Plánka.

Na Slovensko si Češi přivezli i moderní švédský systém RBS-70, který je určen na kratší vzdálenosti, ale dokáže pokrýt vzdušný prostor těsně nad terénem, kam nedohlédnou kolegové od kompletu KUB. „Dobře jsme si zastříleli. Sestřelili jsme pár vrtulníků i pár stíhaček,“ řekl v nadsázce desátník Michal Růžička.

Dostanou novou techniku

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře je cvičení přínosné hlavně v tom, že si vojáci vyzkouší, jak při akci komunikovat v angličtině s kolegy z jiných zemí.

„Viděli jsme tu novou i starší techniku, různé systémy velení a přenosu dat. A všechny ty systémy komunikují a dokážou vytvořit jednotný obraz o vzdušné situaci,“ uvedl generál. Právu řekl, že by chtěli v nejbližších letech protiletadlové raketové vojsko vybavit novou technikou.

„Čas na modernizaci již nastal. Předpokládáme, že nejdříve pořídíme další baterii RBS-70 a po roce 2020 vyměníme systém KUB,“ uvedl generál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám