Hlavní obsah

Na mošnovském letišti přistály dva americké bombardéry

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Dva americké bombardéry přistály v úterý odpoledne na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy. Oba se stanou součástí velké přehlídky Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR, která se tam koná o víkendu.

Na mošnovském letišti přistály dva americké bombardéryVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Letos tak mohou návštěvníci opět obdivovat nejen bombardér B-52 Stratofortress, ale nově také nadzvukový strategický bombardér B-1B Lancer. Tedy stejný typ letadel, jaká v rámci demonstrace síly proletěla v úterý ráno nad jižní Koreou. [celá zpráva]

Foto: Aleš Honus, Právo

Nadzvukový strategický bombardér B-1B Lancer

Bombardér B-1B Lancer, jenž disponuje tzv. technologií stealth činící jej neviditelným pro radary, bude asi největším lákadlem přehlídky. O jeho účast organizátoři usilovali několik let.

Stroj, který přistál v Mošnově, pochází ze 489. bombardovací skupiny umístěné na základně Dyess v Texasu a na počátku září se v České republice účastnil cvičení Ample Strike.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přelet bombardérů B-1 nad Jižní KoreouVideo: Reuters

Dlouhodobá spolupráce

Ze základny v Barksdale v Louisianě již popáté do Ostravy zavítal také strategický bombardér B-52 Stratofortress z 93. bombardovací skvadrony.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bombardér B-52 Stratofortress

„Oba letouny patří pod 307. bombardovací křídlo a dá se říci, že právě dlouhodobá spolupráce s touto jednotkou otevřela dveře pro účast B-1. Diváci si tak budou moci prohlédnout dva ze tří typů amerických strategických bombardérů,“ uvedl pořadatel Zbyněk Pavlačík.

Účast obřích amerických letounů navíc doplní KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhaček i bombardérů. Akce se bude účastnit i konvertoplán CV-22B Osprey.

„Před dvěma lety jsme účast konvertoplánu považovali za zcela jedinečnou. Že během tří let zkompletujeme hattrick, to by nás vůbec nenapadlo a nevíme o jiné show, která by se těšila takové podpoře americké strany,“ dodal Zbyněk Pavlačík.

Rekordní účast

Letošní 15. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se koná již o nadcházejícím víkendu. Návštěvníky čeká rekordní účast zahraničních jednotek a bohatý program plný exkluzivních českých i zahraničních premiér, díky čemuž si akce i letos drží status jedné z nejprestižnějších bezpečnostních přehlídek v Evropě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bombardér B-1B Lancer při přistání

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava se představí technika a jednotky z historicky nejvyššího počtu 21 zemí. Historicky největší prezentaci své země na území Československa v rámci statusu speciálního partnerského státu připravilo Německo. Po roce se pak na svou druhou dynamickou ukázku vrací speciální ženská jednotka jordánské armády.

Reklama

Související články

Nad Mošnovem přeletí boeing se systémem AWACS

I v neděli míří na ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově davy lidí, důvodem je druhý den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dny NATO v Ostravě & Dny...

Výběr článků

Načítám