Hlavní obsah

Soc. dem. potichu chystá v krajích koalice s ANO

Právo, Jan Rovenský

Zatímco vládní vztahy mezi ANO a soc. dem. jsou na bodu mrazu a Sněmovnu ve středu čeká rozhodující bitva o tzv. lex Babiš, v krajích se obě strany potichu připravují na možnou povolební spolupráci. Průzkumy veřejného mínění napovídají, že babišovci i soc. dem. se při vytváření stabilních koalic bez toho druhého zřejmě neobejdou, což si uvědomují i partajní šéfové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Lídr ANO Andrej Babiš tvrdí, že nerozhoduje stranické tričko, ale charakterové vlastnosti, předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka hovoří zase o shodě na programových bodech.

Jsou ministři, kteří mi vše vzkazují přes média a nejsou ochotni se domluvit na ničem
Andrej Babiš
StředočeskýJihočeskýPlzeňský
ČSSDMiloš PeteraJiří ZimolaJosef Bernard
ANOJaroslava JermanováRadka MaxováMiloslav Zeman
KDU-ČSLJosef VacekPavel TalířIvana Bartošová
TOP 09Petr TisoJiří ŠvecRichard Pikner
ODSMartin KupkaJan ZahradníkMartin Baxa
KSČMZdeněk ŠtefekPetr BranýKarel Šidlo
STANVít RakušanJiří ŠvecPavel Čížek
Úsvit - NKStanislav HanovskýLuboš AlbertRoman Bakala
ÚsteckýLibereckýKrálovéhradecký
ČSSDJaroslav FoldynaPavel SvobodaJiří Štěpán
ANOPetr UrbánekJitka VolfováKlára Dostálová
KDU-ČSLMichal PehrMiloš KrčmářVladimír Derner
TOP 09Michal KučeraFrantišek GáborLeoš Heger
ODSJiří KulhánekDan RamzerMartin Červíček
KSČMOldřich BubeníčekStanislav MackovíkOtakar Ruml
STANPetr LiškaMartin PůtaMartina Berdychová
ÚsvitDavid KádnerJana HnykováJiří Štětina
VysočinaJihomoravskýOlomoucký
ČSSDJiří BěhounekMichal HašekJiří Zemánek
ANOJosef PavlíkBohumil ŠimekOta Košta
KDU-ČSLJaromír KalinaRoman CelýIvo Slavotínek
TOP 09Libor HonzárekJan VitulaJitka Chalánková
ODSZdeněk GeistJiří CrhaDalibor Horák
KSČMMilan PlodíkIvo PojeznýAlexander Černý
STANLukáš VlčekMartin MalečekRadim Sršeň
ÚsvitJana BorkovcováFrantišek NovákPetr Vavrouch
ZlínskýKarlovarskýPardubický
ČSSDPetr NavrátilMartin HavelMartin Netolický
ANOMargita BalaštíkováJana VildumetzováJan Řehounek
KDU-ČSLJiří ČunekOlga HalákováRoman Línek
TOP 09Vlastislav NavrátilPetr Kulhánek (kandidát TOP09/STAN)Jiří Skalický
ODSJan PijáčekKarel JakobecMichal Kortyš
KSČMIvan MařákEva ValjentováJan Foldyna
STANMiroslav AdámekPetr Kulhánek (kandidát TOP09/STAN)Hana Štěpánová
ÚsvitJan BravenecDaniel JanujRichard Andrle Sylor
Moravskoslezský
ČSSDMiroslav Novák
ANOIvo Vondrák
KDU-ČSLLukáš Curylo
TOP 09Herbert Pavera
ODSJakub Unucka
KSČMJosef Babka
STANPetr Jančík
ÚsvitPavel Koruna
Pozn. red. Lídři politických stran s klubem ve Sněmovně

„I ve vládě jsou ministři z ČSSD, s nimiž komunikuji úplně v pohodě, domlouváme spolu rozpočet a spolupracujeme bez problémů. A pak jsou ministři, kteří mi vše vzkazují přes média a nejsou ochotni se domluvit na ničem. Totéž je na městech a bude to tak zřejmě i v krajích. Bude to zase o lidech a jejich vůli spolupracovat,“ řekl Babiš Právu.

Podle Sobotky jsou klíčové věci jako například zvýšení platů v regionech pro pracovníky v sociální sféře a zdravotnictví, investice do dopravní infrastruktury a podpora školství.

Výjimkou jih Moravy 

„Podmínkou pro koalice na krajích bude programová shoda s našimi partnery. O koalicích ale budou primárně vyjednávat a rozhodovat naše krajské organizace,“ sdělil Právu.

Podobně jako Babiš a Sobotka hovoří soc. dem. hejtmani a lídři krajských kandidátek babišovců. Překážky pro povolební spolupráci s ČSSD v krajích většinou nevidí, existuje ale jedna výjimka – jižní Morava.

Povolební spolupráce s ČSSD možná je, ale bez současného hejtmana Haška
Bohumil Šimek

Podle jihomoravského lídra babišovců Bohumila Šimka je pro ANO nepřípustný tamní soc. dem. hejtman Michal Hašek. „Jak jsme již několikrát deklarovali, povolební spolupráce s ČSSD možná je, ale bez současného hejtmana Haška,“ uvedl pro Právo.

O hluboce vykopaných příkopech svědčí i odpověď Haška, i když si zadní vrátka nechává přece jen pootevřená.

„Soc. dem. nebude používat estébácké metody, kádrovat kandidáty ANO či se bránit předem možné spolupráci s, zdůrazňuji, jakýmkoli politickým subjektem, kterému voliči dají důvěru. Nebude to tedy ČSSD, která zabouchne dveře k jednacímu stolu, zdá se z dosavadní rétoriky, že to jihomoravské ANO zvládne pod taktovkou z Čapího hnízda samo,“ uvedl pro Právo.

Lídr ANO Babiš často Haška kritizuje, stejně jako moravskoslezského soc. dem. hejtmana Miroslava Nováka. Tamní kandidát babišovců na hejtmana Ivo Vondrák je ale smířlivější, podle něj regionální politika není totéž jako celonárodní.

„Nechci předjímat vymezující podmínky, s kým ano a s kým ne. Programová prohlášení ANO a soc. dem. se velmi podobají. Jde o to, jak se případně dohodneme na spolupráci a zda pak k té dohodě bude druhá strana loajální,“ řekl Právu Vondrák, rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Na dotaz, zda si dovede představit spolupráci s Novákem, odpověděl: „Osobní explicitní problém, který bych nazval jako diskriminující, nemám. Je to ale otázka soc. dem., jak bude při vyjednáváních postupovat. Nebudu sám, kdo bude dávat koalice dohromady.“

„Nechceme to hrotit“ 

Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) kampaň v regionu probíhá zatím v klidu bez osobních útoků a hádek. „Nemyslím si, že situace je vyhrocená tak, že by byla vyloučená spolupráce s ANO. Koalici jako takovou nevylučuji, část kandidátů znám i osobně, tak si dovedu představit, že by byli součástí společného týmu,“ řekl Právu s tím, že víc než na partaji mu záleží na konkrétních lidech, kteří budou mít na řízení kraje zájem.

A priori nevylučuji spolupráci s nikým, kdo bude ochoten přistoupit na plnění soc. dem. programu
Jiří Zimola

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) si je jist vítězstvím soc. dem. „A priori nevylučuji spolupráci s nikým, kdo bude ochoten přistoupit na plnění soc. dem. programu. Budeme ve vládě a přijmeme do ní toho, kdo splní náš program,“ řekl Právu.

Podle poslankyně a Zimolovy protikandidátky z ANO Radky Maxové rozepře na vládní úrovni nemohou ohrozit povolební vyjednávání. „Krajská politika je jiná než celostátní. I když se v současnosti strkáme a šťoucháme s ministry za soc. dem., tak to určitě neznamená, že bychom vylučovali spolupráci po volbách,“ podotkla.

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) s babišovci problém nemá. „Po volbách budeme jednat se všemi politickými stranami o možné spolupráci, ANO vyřazovat nebudeme,“ řekl Právu.

Také podle poslankyně a kandidátky ANO na zlínskou hejtmanku Margity Balaštíkové se dění na vládní úrovni nemůže přetahovat do regionální politiky.

„Záleží především na lidech, kteří kandidují, zda chtějí posouvat věci. Určitě nechceme v kampani věci hrotit a všechno válcovat. Lidé chtějí vidět člověka, který je nad věcí a netahá do toho osobní ani vládní záležitosti,“ uvedla.

Reklama

Související články

Do vedení krajů se tlačí zástupy poslanců

Na krajských kandidátkách figurují desítky poslanců. Do voleb je poslala každá politická strana se zastoupením ve Sněmovně. Podle politologa Jana Bureše funkce...

Výběr článků

Načítám