Hlavní obsah

Kvóty o uprchlících jsou nepřijatelné, řekl premiér Sobotka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ideu kvót považuje nadále za zcela neakceptovatelnou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to v nedělní Partii na Primě. Varoval současně před zdánlivě jednoduchými řešeními, které mohou v budoucnu přinést ještě větší potíže, jako v případě nepodařené integrace přistěhovalců ve Francii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli hovořil v pořadu TV Prima

Článek

„My máme o kvótách pochybnosti, pro nás je ten návrh nepřijatelný,“ řekl jasně Sobotka s tím, že se proto nemá cenu zabývat tím, zda by kvóty mohly fungovat, když je v Evropě Schengenský prostor volného pohybu. „Nemyslím si, že je pro nás cesta technické debaty, co je potřeba zlepšit, my jsme proti kvótám.“

Sobotka varoval, že kvóty představují ve skutečnosti ztrátu kontroly národních vlád nad migrací. Podle něj má „vláda rozhodovat o tom, kdy tady dostane azyl“.

Premiér připustil, že migrační krize je velký problém, kterou nemůže řešit jen jeden stát izolovaně: „Migrační krizi musíme zvládnout společně tak, abychom vyřešením jednoho problému nezadělali na druhý jako v Německu a ve Francii, kde se nezdařila integrace.“

Boj proti nelegální migraci

„Jediné, co musíme udělat, je bojovat proti nelegální migraci a hledat všechny možnosti, jak ji zastavit,“ řekl předseda vlády, co považuje za klíčové. Podle něj je nutné pomáhat běžencům v zemích, kde už jsou: „Je potřeba poskytovat peníze zemím, které pomáhají uprchlíkům.“ Zmínil, že proto ČR poskytla další peníze Jordánsku, kde jsou statisíce uprchlíků ze Sýrie.

Sobotka ocenil uzavření balkánské cesty. Neobává se, že by Turci vypověděli dohodu s EU, která omezila příliv migrantů: „I Turecko má zájem omezit migraci. Kdyby se otevřela cesta přes Egejské moře, Turecko by se stalo místem, které by nasávalo uprchlíky z Afghánistánu a Pákistánu. Nemá zájem, aby bylo vnímáno jako migrační cesta.“

Nepřipravené země

Za důležité považuje Sobotka kromě pomoci migrantům v zemích, kde už jsou, také dohody s dalšími zeměmi o vracení běženců. Upozornil, že to bohužel nejde udělat s Libyí, odkud jich přichází přes Středozemní moře nejvíce, protože tam není fungující vláda; země se rozpadla.

K migrační krizi podle něj přispěla i nepřipravenost zemí, zejména Řecka a Itálie, kde nebylo vybudováno dost záchytných táborů.

Sobotka přiznal, že migrace „v určitém ohledu zatěžuje” vzájemné vztahy s Německem. „Právě to, že jsme se byli schopni v Praze sejít, že kancléřka Merkelová přijela, ukazuje, že to není fatální pro česko-německé vztahy," dodal. Migrace podle něj nebyla hlavním tématem nedávné návštěvy kancléřky Angely Merkelové v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám