Hlavní obsah

Pospíšil míří za Kocábem. Bude kandidátem na prezidenta?

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) bude zřejmě kandidátem iniciativy Kroměřížská výzva, která si dala za cíl najít příštího prezidenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Strana TOP 09 v srpnu představila kandidáty do voleb do Senátu a krajských zastupitelstev. Na snímku zleva Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Článek

Právu ve čtvrtek potvrdil, že v pondělí přijde na tiskovou konferenci této iniciativy, na které její zakladatelé, mezi něž patří i bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, chtějí představit své koně v prezidentském klání.

Sám Pospíšil přitom ještě ani nemá jasno, zda do voleb půjde. „Mohu potvrdit, že jsem v pondělí pozván na tiskovou konferenci. Oni mě oslovili s tím, že si dělali anketu mezi svými členy a příznivci a vyšel jsem jako jedno ze jmen,“ řekl Právu.

Volby se uskuteční začátkem roku 2018. Prezident Miloš Zeman má teprve v březnu 2017 oznámit, zda se pokusí mandát obhájit, a dosud se jasně nevyjádřili ani další možní uchazeči, o nichž se v médiích mluví.

Kroměřížská výzva je domýšlivá iniciativa a politicky nesmírně hloupá
Michael Horáček, podnikatel a textař

Pozvánku na pondělní tiskovou konferenci chtěli lidé z Kroměřížské výzvy podle všeho dát i podnikateli a textaři Michaelu Horáčkovi, který rovněž uvažuje o kandidatuře.

Horáček Právu potvrdil, že mu Kocáb, se kterým se zná desítky let, volal. Jakoukoliv spolupráci s výzvou ale textař odmítl. „Já mu řekl, že s tím nechci mít nic společného,“ řekl Právu Horáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a textař Michal Horáček

O podporu Kroměřížské výzvy nestojí. „Nic proti Michaelovi nemám, jen si myslím, že má špatný názor. Jasně jsem řekl, že si myslím, že Kroměřížská výzva je domýšlivá iniciativa a politicky nesmírně hloupá,“ podotkl. Kocáb ve čtvrtek Právu telefon nezvedl.

„Zeman je terčem, chybí pozitivní plán“

Zakladatelé Kroměřížské výzvy se ale na svém webu popisují jako skupina lidí, která má starost o vývoj Česka. „Je zásadní se na volby lépe připravit a nenechat průběh živelnému vývoji,“ píšou k příštím prezidentským volbám.

„Naše úsilí směřuje k tomu, abychom přišli s procedurou, která umožní demokratickému a liberálnímu kandidátovi uspět v nadcházejících volbách a reprezentovat stát jak ve vnitřní, tak i v zahraniční politice důstojným a spravedlivým způsobem,“ uvádí výzva, pod kterou se podepsalo 5905 signatářů.

Podle politologa Jana Bureše je počínání Kocába a spol. provokované zejména absencí většího počtu osobností, které by o post hlavy státu měly zájem a hodily se na ni. „Je to možnost, jak kandidáta najít. Záleží na tom, do jaké míry se podaří trefit do nálady veřejnosti – ať už osobností, kterou vyberou, nebo konkrétním programem,“ řekl Právu.

Poptávka po slušném politikovi tu je
Jan Bureš, politolog

Domnívá se, že chybou většiny možných kandidátů je, že se hlavně vymezují proti Zemanovi, místo aby přišli s pozitivními myšlenkami.

Kocábova podpora by mohla být pro některé kandidáty i na škodu. „Jsou to lidé, kteří se prezentují jako ti, co pozitivně vzpomínají na Václava Havla, označují se za havlisty, v médiích za sluníčkáře a pravdoláskaře. Ale to by nemuselo vadit, protože poptávka po slušném politikovi tu je,“ řekl Právu Bureš.

Anketa

Byl by pro vás Jiří Pospíšil přijatelným kandidátem na prezidenta?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
Celkem hlasovalo 2247 čtenářů.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Reklama

Související články

Horáček: Nedělám kampaň z leknutí

Textař Michal Horáček (64) se ještě nerozhodl, zda bude počátkem roku 2018 kandidovat na prezidenta. Češi podle jeho slov v rozhovoru pro Právo nejsou samí...

Výběr článků

Načítám