Hlavní obsah

Pospíšil se znovu objeví na krajské kandidátce TOP 09. Na posledním místě

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Europoslanec Jiří Pospíšil bude po odchodu z ODS podruhé kandidovat jako nestraník za TOP 09, kterou podpoří v krajských volbách. Politik, jenž zvažuje kandidaturu na Hrad, však nebude lídrem kandidátky, jak se spekulovalo, ale objeví se až na jejím úplném chvostu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil na archivním snímku

Článek

„Na kandidatuře už jsem se dohodl s vedením TOP 09 v Plzeňském kraji. Úmyslně jsem si vybral poslední místo na kandidátce, protože nechci získat placenou funkci. Stranu chci podpořit ve volbách. Jsem připraven jí dát i osobní peníze,“ řekl Právu Pospíšil.

Krajská TOP 09 by informaci měla zveřejnit v pondělí. „Na tiskové konferenci představíme naše čelné kandidátky,“ potvrdila Právu krajská manažerka strany Eva Šafránková.

Konkrétní forma partnerství mezi europoslancem a topkou zatím není známa. Lze ale předpokládat, že se Pospíšil objeví na billboardech a stranu podpoří v kontaktní kampani.

ODS díky němu zvítězila

Pospíšil ještě před čtyřmi roky v krajských volbách kandidoval za ODS. Tehdy v Plzeňském kraji získal suverénně nejvíce preferenčních hlasů – více než osmnáct tisíc. Straně tak v podstatě zařídil volební vítězství. Občanští demokraté však nakonec skončili v opozici.

Doufám, že obě strany budou po volbách spolupracovat a budou konkurentem pro hnutí ANO a ČSSD
Jiří Pospíšil, europoslanec

Právě ke spojení dvou pravicových stran v krajských volbách exministr spravedlnosti nabádal. Spojenectví se ale i kvůli některým osobním sporům z obou táborů na západě Čech nekoná.

„Doufám, že obě strany budou po volbách spolupracovat a budou konkurentem pro hnutí ANO a ČSSD, které do voleb povedou lidé z byznysu bez politických zkušeností,“ uvedl Pospíšil.

Zatímco jedničkou ČSSD bude bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard, který se na propagačních materiálech často objevuje po boku hokejisty Martina Straky, hnutí ANO do voleb povede nestraník, podnikatel a majitel společnosti Inel Holding Miloslav Zeman.

„Obávám se, že po volbách může vzniknout kubánská koalice, tedy spojení soc. dem. s ANO a KSČM,“ řekl Pospíšil.

Naráží tak na letošní pracovní cestu politiků ze stávající koalice ČSSD a KSČM na Kubu. Tu TOP 09 označila za výlet. Kraj se hájil tím, že v Karibiku chtěl pomoci podnikatelům prosadit se na tamním trhu. Cesty se účastnil i Miloslav Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám