Hlavní obsah

Poslanci chtějí mluvit do výběru náměstka celní správy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci sněmovního rozpočtového výboru by chtěli vidět pod pokličku rozhodování o výběru náměstka pro oblast pátrání Generálního ředitelství cel, o které by se měl ve výběrovém řízení ucházet bývalý šéf policejního protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Ten je zatím řízením pověřen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Šlachta

Článek

Po více než hodinovém jednání o situaci v celní správě se poslanci výboru většinově shodli na tom, že by právě jeden z nich měl být členem výběrové komise pro obsazení zmíněného postu. S nápadem přišel nezařazený poslanec Karel Fiedler.

Někteří poslanci totiž nabyli dojmu, že dosazení Šlachty do funkce v celní správě není podle pravidel, a proto se chtějí na rozhodování spolupodílet.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová nicméně zopakovala, že o post náměstka devět měsíců neprojevil nikdo zájem a daný postup je v souladu se všemi právními předpisy.

Bylo to přání Sobotky

Přijetí Šlachty pod křídla celníků zdůvodnila mj. také přáním premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se nechal slyšet, že o bývalého šéfa protimafiánského útvaru by se měl stát postarat, a protože se pro něj nenašlo místo v policii, může prý být se svými zkušenostmi užitečný právě v oblasti pátrání celní správy.

Jen dotahujeme věci, o kterých bývalí ministři jen mluvili.
Andrej Babiš, ministr financí

Právě to rozzuřilo Miroslava Kalouska (TOP 09), který se pustil do Schillerové a jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) za to, že si dělají srandu z tisíců slušných lidí, když dávají přednost Šlachtovi.

Pochybnosti vyjádřil také předseda výboru Václav Votava (ČSSD), který se současně pozastavil nad avizovanou změnou pravomocí celní správy, která by měla začít vyšetřovat trestné činy v oblasti DPH, zatímco dosud to spadá do kompetence policie. „Nevím, jestli chystaná změna legislativy není zbytečná,“ prohlásil Votava s tím, že proti takové změně jsou všechny parlamentní strany.

„Jen dotahujeme věci, o kterých bývalí ministři jen mluvili,“ poznamenal Babiš v narážce na Kalouska a Eduarda Janotu.

Anonymní dopis se stížnostmi

Votavu pak počastoval poznámkou, podle které by to měl vědět kvůli svému „strašně dlouhému“ působení v politice. „Nemusíte mi připomínat, jak dlouho jsem tady,“ pravil uraženě Votava s dovětkem, že rozpočtový výbor je od toho, aby se situací v celní správě zabýval.

„Mně velmi lichotí, když současný ministr financí říká, že se snaží dotáhnout můj geniální nápad, ale tak to není,“ přisadil si Kalousek, podle kterého došlo za jeho působení v úřadu k změně třístupňové soustavy finanční a celní správy na dvoustupňovou.

Jsme svědky pokusu o vynášení předvolebních karet.
Jiří Dolejš, poslanec KSČM

Kalousek pak předčítal několikastránkový anonymní dopis, prý skupiny lidí z několika výrobních firem, adresovaný jak šéfovi státní kasy a jeho náměstkyni, ale také zástupcům několika podnikatelských svazů. Jeho obsahem jsou stížnosti na práci celní správy a na šikanu, kterou - jak citoval Kalousek - nepamatují za dvacet let.

„Nesnáším anonymy, ale s tímto se ztotožňuji,“ pravil šéf TOP 09. Prý jako by dopis psal on sám. Na jeho návrh také výbor přijal usnesení, kterým požádal ministerstvo financí, aby do konce listopadu předložilo členům dokument popisující stanovení konkrétních cílů pro celní správu v rámci podpory českých podnikatelů.

„Jsme svědky pokusu o vynášení předvolebních karet,“ zhodnotil místy až osobní debatu úzké skupiny poslanců výboru Jiří Dolejš (KSČM), který ji přirovnal ke striptýzu.

Reklama

Související články

Budu pracovat jako u policie, říká Šlachta

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta počítá s tím, že i v rámci nového místa náměstka generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání bude jeho práce podobná...

Výběr článků

Načítám