Hlavní obsah

Kde bude mít Praha magistrát? Nabízí se Knížecí či Florenc

Právo, Petr Janiš
Praha

Nájem za Škodův palác, v němž sídlí podstatná část magistrátu, bude Praha jeho majiteli platit podle nedávné dohody do roku 2028. Už nyní vymýšlí, kam se pak necelé dvě tisícovky úředníků vrtnou. Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) by si město mělo postavit budovu buď na Florenci, nebo Na Knížecí.

Foto: Profimedia.cz

Škodův palác v Praze

Článek

„Jsou dvě preferované lokality, Florenc a Na Knížecí,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Míst se posuzovalo mnohem více. Šlo i o stojící budovy, konkrétně o Elektrické podniky u stanice metra Vltavská a Kongresové centrum na Vyšehradě.

Analýza i sama primátorka doporučují novostavbu. „Měla by být chytrá, využívat všechny možné dostupné technologie a také úsporná,“ uvedla Krnáčová s tím, že IPR dostal od radních zadánu další analýzu. Výsledky se očekávají do konce roku.

To rozhodnutí musíme udělat
Adriana Krnáčová

Na Knížecí by magistrát stál u současného autobusového nádraží, k němuž jezdí metro a vlak. Na rozlehlých pozemcích u Smíchovského nádraží hodlá developer Sekyra Group stavět novou čtvrť a uvažuje se i o novém Dvoreckém mostu.

Praha chce vyhlásit architektonickou soutěž

O stavbě nad stanicí metra Florenc uvažovalo minulé vedení Prahy s primátorem Tomášem Hudečkem (býv. TOP 09).

„Jako nejvýhodnější se tedy jeví lokalita Na Knížecí, která velmi dobře splňuje zadané podmínky. Veřejná budova na tomto místě by rovněž mohla spoluutvářet kvalitní veřejné prostranství a přispět k vytvoření nové identity městské čtvrti,“ stojí podle ČTK v analýze IPR.

Podle Krnáčové je na místě přijmout rozhodnutí ještě v současném volebním období, tedy do roku 2018, ačkoliv nájem Škodova paláce v Jungmannově ulici potrvá ještě přes 11 let. Praha hodlá vyhlásit architektonickou soutěž.

„To rozhodnutí musíme udělat,“ uvedla Krnáčová. V současnosti má městský rozpočet, nezatížený budováním tunelů a silnic, miliardové přebytky.

Ukázalo se také, že Škodův palác není pro magistrát úplně vhodný, oznámila primátorka. Praha by proto neměla ani uvažovat o jeho koupi. Drahý je podle ní i provoz tradičního sídla vedení Prahy – Nové radnice na Mariánském náměstí, k níž patří primátorská rezidence ve stylu art deco.

Co by bylo s Novou radnicí po stěhování magistrátu na Smíchov? „Musíme uvažovat i o této budově,“ řekla Krnáčová. Vedle Nové radnice a Škodova paláce má magistrát mnohé další pobočky zpravidla v centru Prahy. Některé budovy jsou nevyužité.

Postavit svou budovu v ceně přesahující miliardu korun se rozhodlo minulé vedení Prahy 8. Z investice, kterou tehdejší opozice zpochybňovala, se stal vleklý spor. Novou radnici potřebuje i Praha 7, vybrala si cestu adaptace domu v Poupětově ulici se zlomkovými náklady proti většímu sousedovi za řekou.

Reklama

Výběr článků

Načítám