Hlavní obsah

Okamurovci proti Merkelové stavěli „veselou barikádu”, Svobodní vyslali billboardy

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, vlt, tin

Ještě před čtvrtečním příjezdem německé kancléřky do Prahy se v hlavním městě odehrály drobné protesty proti imigrační politice Angely Merkelové. Tři desítky příznivců hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury dopoledne demonstrovaly na Palackého náměstí a ráno před Úřadem vlády. „Uvítat“ německou kancléřku Angelu Merkelovou vyrazila s pojízdnými billboardy také Strana svobodných občanů pod vedením europoslance Petra Macha.

Protest proti návštěvě Merkelové na Palackého náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Billboardy budou kroužit v místech, kudy kancléřka pojede. Na nich je nápis v němčině „Paní Merkelová, žádný diktát, jinak czexit“.

„Nechtěli jsme dělat žádné divadlo, a tím se odlišit od ostatních demonstrantů,“ řekl Právu Mach. Heslo na billboardu nazval „férovou nabídkou“ směrem k Merkelové.

Foto: Jan Martinek, Právo

Svobodní vyslali proti kancléřce do ulic pojízdné billboardy.

„Chceme tím říct, že když na nás bude Německo v Bruselu tlačit například s kvótami na imigranty, může Česká republika z EU odejít a jít svou vlastní cestou,“ uvedl.

Billboardy by se měly pohybovat například na Evropské třídě, okolo Pražského hradu i Úřadu vlády.

Němá barikáda u Úřadu vlády

Již dopoledne demonstrovali stoupenci SPD. „Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) považuje návštěvu Merkelové v Praze za drzou politickou provokaci. Občané České republiky z většiny Angelu Merkelovou v České republice nechtějí a ani upřímně řečeno nepotřebují,“ řekl Novinkám Tomio Okamura.

Okamurovi příznivci již v osm hodin ráno postavili z papírových krabic němou barikádu před Úřadem vlády.

„Němou barikádu proto, protože barikáda symbolizuje historicky už ze druhé světové války odpor Čechů proti okupantům, a v našem případě je jedno, zda se jedná o německé okupanty nebo o islámskou invazi,“ vysvětlil Okamura.

BEZ KOMENTÁŘE: Němá barikáda před Úřadem vládyVideo: Novinky

Od Úřadu vlády se pak okamurovci přesunuli na Palackého náměstí. „Postavili jsme z těchto stejných krabic zase tzv. veselou barikádu a na tuto veselou barikádu jsme vystavili karikatury, které nám na naši výzvu zaslali občané,“ upřesnil Okamura.

„Většinu karikatur jsme zde nemohli vystavit, protože ty karikatury byly od občanů tak vulgární, že jsme si je nechali v archivu,“ dodal.

Petice za vystoupení z EU

Na akci bylo také možné podepsat petici požadující vystoupení České republiky z EU. „Dlouhodobě sbíráme podpisy pod petici za vystoupení z Evropské unie, vloni jsme sehnali více než 100 000 podpisů,” sdělil Okamura.

Merkelová má během návštěvy jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a členy vlády i s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavními tématy mají být budoucnost Evropské unie, česko-německé vztahy, migrační krize či vědecko-technická spolupráce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury před Úřadem Vlády. Němá barikáda z krabic proti islámu u příležitosti návštěvy Angely Merklové.

Sobotka se chce při setkání zaměřit zejména na spolupráci obou zemí ve vědě a výzkumu či na budování vysokorychlostního železničního spojení obou zemí. Dotknout se chce i boje proti organizovanému zločinu, konkrétně drogové problematiky.

Demonstrace pro i proti

Prezident oproti tomu hodlá s kancléřkou probrat otázky kolem migrační krize. Zatímco Zeman považuje muslimské běžence za potenciální hrozbu, Německo je pod vedením Merkelové v otázkách migrace nepoměrně vstřícnější. [celá zpráva]

Během návštěvy jsou plánovány demonstrace na podporu i proti politice, kterou Merkelová prosazuje.

Příznivci kancléřky se sejdou na Hradčanském náměstí i před Strakovou akademií. U Úřadu vlády či u Prašného mostu mají naplánovanou akci její odpůrci. [celá zpráva]

Kvůli návštěvě jsou v metropoli plánovány i krátkodobé uzavírky.

Reklama

Související články

Babiš se s Merkelovou setká u Zemana

Čtvrtečního jednání prezidenta Miloše Zemana s německou kancléřkou Angelou Merkelovou se zúčastní i ministr financí Andrej Babiš. Právu to ve středu potvrdil...

Výběr článků

Načítám