Hlavní obsah

Před návštěvou Merkelové v Praze se šikují její příznivci i odpůrci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na jednodenní návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové, která se uskuteční příští týden ve čtvrtek, se chystají její odpůrci i příznivci. Pražský magistrát zatím eviduje devět akcí. Návštěvu již potvrdila i německá strana.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Příznivci Merkelové si na její vítání zamluvili například nábřeží Edvarda Beneše, Václavské náměstí, cestu z letiště nebo okolí ČVUT v Dejvicích, kam kancléřka zamíří.

Na Loretánském náměstí poblíž Hradčan či Malostranském náměstí se sejdou odpůrci německé političky. Blok proti islamizaci svolává své příznivce k Pražskému hradu směrem od Jeleního příkopu nebo do dalších dejvických ulic, které si nezamluvili příznivci Merkelové.

Obě strany měly zájem o shromáždění na Hradčanském náměstí. "Vzhledem k tomu, že se jedná o názorově protichůdná shromáždění, nezbylo než později oznámené shromáždění svolavatelem zakázat," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na Hradčanském náměstí se tak oficiálně sejdou příznivci kancléřky, kteří shromáždění oznámili o čtyři dny dříve. Podle informací na Facebooku se tam ale chystají i její odpůrci.

Spory o postoj k uprchlíkům

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala delší dobu. Česká diplomacie o ni usilovala v době českého předsednictví visegrádské skupině, které skončilo letos v červnu. Podle některých zdrojů Merkelová nepřijela také kvůli tomu, že země Visegrádu (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko) neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení do zemí EU podle kvót. Během návštěvy se sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i s prezidentem Milošem Zemanem.

Merkelová chce s českými činiteli jednat především o přípravě summitu 27 zemí Unie v Bratislavě. Řešit se bude také migrace.

Český prezident opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla. Zeman o tom chce s Merkelovou mluvit.

Merkelová naopak vede Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požaduje totéž od dalších členských států EU. Ve středu kancléřka prohlásila, že uprchlíci do Německa nepřinesli islamistický terorismus, problém s těmito extremisty má země už mnoho let. Podle ní také k Německu patří i islám, dokud je vyznáván v souladu s ústavou. [celá zpráva]

„S kancléřkou Merkelovou budu jednat o budoucnosti Evropy, o tom jak získat větší podporu občanů pro projekt evropské integrace. Představím jí českou prioritu, kterou je Evropa garantující svým občanům bezpečí a prosperitu,” uvedl premiér.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Věnovat se chce i železničnímu spojení obou zemí a vědecké spolupráci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám