Hlavní obsah

Merkelová: Běženci do Německa islamistický terorismus nepřinesli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Islamistický terorismus je letitý problém, který nevyvolali migranti přicházející ve velkém počtu do Evropy a Německa zejména loni. Na předvolebním shromáždění své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v severoněmeckém městě Neustrelitz to ve středu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Fenomén islamistického terorismu, Islámského státu, není jevem, který k nám přišel s uprchlíky,“ prohlásila Merkelová, i když současně připustila, že existují snahy získat běžence pro věc islamistů.

Islámští extremisté včetně organizace Islámský stát podle kancléřky dělají Německu problémy řadu let a tento problém byl patrný už před loňskou migrační krizí.

Merkelová ovšem odmítá protimuslimské nálady, které provází zvýšené násilí vůči přistěhovalcům. Islám má podle ní v Německu také své místo, dokud je vyznáván v souladu s ústavou.

„Jasně jsme řekli, že islám, který je prožíván na základě ústavy, patří k Německu," řekla. Formy islámu, které odmítají německou ústavu a například popírají rovnoprávnost mužů a žen, ale podle ní nemají v zemi místo.

Ve stínu útoků

Německem v červenci otřásly čtyři útoky v jediném týdnu, z nichž dva vyšetřovatelé vyhodnotili jako případy islamistického terorismu. Konkrétně se to týká útoků v Bavorsku, kde nejprve ve vlaku u Würzburgu mladý afghánský žadatel o azyl sekyrou zranil čtyři lidi, a následně se v Ansbachu odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. [celá zpráva]

Německá vláda už připravuje řadu protiopatření. Ministr vnitra Thomas de Maiziére kromě jiného navrhuje zbavovat radikály, kteří se vydají bojovat do zahraničí, občanství. Média upozorňují, že tento návrh zřejmě tvrdě narazí nejen u opozice v čele se zelenými, ale i v řadách sociálních demokratů, koaličních partnerů CDU/CSU Angely Merkelové. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Podobná iniciativa ve Francii neuspěla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám