Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nesvoboda se plíží, z Hradu se stává policejní sídlo

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ochrana svobod je hlavním tématem kampaně TOP 09 před krajskými a senátními volbami, jejíž „horkou část” strana v úterý v Praze odstartovala. V Senátu chce TOP 09 podle předsedy Miroslava Kalouska přispět k převážení dosavadní vládní většiny, v krajských volbách rozbít struktury „dotačních mafií, které vznikly v dobách oranžovo-modré opoziční smlouvy”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Strana TOP 09 odstartovala předvolební kampaň. Na snímku zleva Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Článek

„Obracíme se na voliče, aby se spolu s námi konečně vypořádali s praktikami vlivových skupin z dob opoziční smlouvy, které dodnes ovládají většinu krajů a ze kterých těží kamarádské firmy lokálních kmotrů na úkor občanů,“ uvedl Kalousek.

Na krajskou kampaň dá TOP 09 25 miliónů korun, na propagaci senátních kandidátů zhruba 8,5 miliónu.

Vystoupil i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který vysvětlil, proč je jejich hlavním motem obrana svobody. Podle něj dnešní režim postupně okrajuje lidské svobody. Jako příklad uvedl nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě.

Pražský hrad policejním sídlem

„Pamatuji se, jak Václav Havel měl před 25 lety radost, že otevřel Pražský hrad občanům. Teď je uzavřenější, než byl za Gustava Husáka,“ řekl Schwarzenberg.

Dodal, že Hrad zná a nemyslí si, že lze prezidenta ohrozit z nádvoří. „Naše královské sídlo nám bylo odebráno a mění se v policejní sídlo,“ uvedl. V narážce na noviny vlastněné šéfem ANO Andrejem Babišem řekl, že se vrací do některých médií cenzura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Strana TOP 09 představila kandidáty do voleb do Senátu a krajských zastupitelstev. Na snímku zleva Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Jádro kampaně nebude na billboardech a placených plochách, ale na plakátech podporovatelů a sympatizantů, tvrdí europoslanec za TOP 09 a kandidát do Plzeňského kraje Jiří Pospíšil. „Čtrnáct tisíc našich podporovatelů dostane domů plachtu s naším plakátem, který budou moci pověsit na své ploty a domy,“ řekl.

Lékaři kandidáti

Mezi kandidáty do Senátu i do krajů za TOP 09 je řada lékařů. Na hejtmana Královéhradeckého kraje kandiduje např. bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, lídrem středočeské kandidátky je zase gynekolog z podolské porodnice Petr Tiso.

Jiří Dort, kandidát do Senátu v okrsku Plzeň-město, profesí dětský lékař, si vytvořil vlastní předvolební heslo: „Oslaďte Senát, volte Dort.“

Kandidát do Senátu na Nymbursku Tomáš Czernin chce bojovat proti využívání zemědělské půdy na stavbu továren. „Nelíbí se mi stavět na orné půdě čínské továrny, nikomu to nepomůže, protože tam budou stejně pracovat levní dělníci z ciziny,“ uvedl Czernin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám