Hlavní obsah

Panika, úprk hostů, rozbité sklo. Video ukazuje, co způsobila Konvičkova „recese”

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Popadané stoly, drobná zranění, záchvaty paniky i ztráty na tržbách, tak popisují očití svědci dopad nedělního happeningu Iniciativy Martina Konvičky na pražském Staroměstském náměstí. Aktivisté při falešném útoku Islámského státu mimo jiné stříleli z airsoftových pistolí do vzduchu. Policie z rozhodnutí magistrátního úředníka akci rozpustila.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

 
Článek

Turisté, kteří seděli v restauraci Kotleta, si z nedělní akce odnesli velice intenzívní zážitek. Provozovna, která je zhruba tři sta metrů od místa incidentu, je ukrytá za stromky a stánky. Její návštěvníci tedy jenom slyšeli střílení, volání Alláhu akbar a viděli vlajky Islámského státu.

„Najednou se do dveří restaurace vřítila skupina x lidí a začala řvát ‚shooting‘. Tady pak vznikla maximální panika, kterou si nikdo neumí představit. Lidé začali skákat přes sebe, přes stoly. Pár lidí tu popadalo a pošlapalo se,“ popsala Právu následky incidentu servírka Kristýna Vinšová.

Bylo tu rozbité sklo a vlastně všechno, co bylo na stolech, tak popadalo. Vypadalo to tu jako po nějakém šílenství
servírka Kristýna Vinšová

Zatímco část lidí rychle utekla druhým východem restaurace, zbylí se začali schovávat, kde se dalo. Někteří se tedy ukryli ve sklepě, další za barem, část z nich vnikla i do kuchyně, kde v tlačenici způsobili kuchaři monokl. Skupinka několika lidí dokonce ze strachu vylezla na střechu vedlejší budovy a způsobila tam prolákliny.

„Bylo tu rozbité sklo a vlastně všechno, co bylo na stolech, tak popadalo. Vypadalo to tu jako po nějakém šílenství,“ popsala Vinšová. Sami pracovníci příliš nevěřili, že by se skutečně mohl stát teroristický útok, tak se šli podívat na náměstí, co se děje.

Někteří z nich byli skutečně hysteričtí, plakali a objímali se. Prostě to, co vidíte ve světě, když se tam stane nějaký útok, tak to se dělo tady, i když se vlastně nic nestalo
servírka Kristýna Vinšová

Když to zhruba po patnácti minutách zjistili, začali hosty uklidňovat a snažili se jim vysvětlit, že je to jenom recesistická akce.

„Ale v tu chvíli už někteří z nich byli skutečně hysteričtí, plakali a objímali se. Prostě to, co vidíte ve světě, když se tam stane nějaký útok, tak to se dělo tady, i když se vlastně nic nestalo,“ uzavřela celou věc Vinšová.

Urážky zaměstnanců restaurace

„My jsme to vůbec nechtěli publikovat. Já jsem doufal, že už se to nebude řešit, ale včera tam bylo strašně lidí. Napadali nás, že si to kolegové vymysleli, že lžou, že si to hysterické servírky vymyslely. Já jsem to celý den dával, ale večer už jsem to nevydržel,“ řekl Právu majitel restaurace Tomáš Ságl.

Poslední kapkou se pro něj staly příspěvky v internetových diskuzích plné urážek na jeho spolupracovníky. Proto nakonec dal na internet několikavteřinové video z kamer, které má v restauraci. Zbylé záběry poskytne pouze policii.

Ti hosté a kolemjdoucí pak byli totálně v šoku. Dvě naše servírky seděly v šatně dvě hodiny, plakaly a klepaly se
Tomáš Ságl, majitel restaurace

Myšlenka akce, která se odehrála na náměstí, mu připadá nesmyslná i z toho důvodu, že byl v Nice jenom den před tragickým teroristickým útokem. Nechápe tedy, proč by někdo měl běhat po náměstí se samopalem.

„Ti hosté a kolemjdoucí pak byli totálně v šoku. Dvě naše servírky seděly v šatně dvě hodiny, plakaly a klepaly se. Dvě sedmnáctileté holky, brigádnice, které tam jezdí z Chomutova. To je prostě ostuda,“ uvedl Ságl.

Bezprostředně po události policie mezi panikařící turisty nepřišla, aby je uklidnila a vysvětlila jim, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Návštěvníky tak museli informovat sami zaměstnanci provozovny.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

Konvička se k celé věci vyjádřil na svém blogu v pondělí ráno. Podle něj média informace zkreslují. Sám totiž kolem sebe viděl jenom překvapené, ale bavící se lidi. Akci podle něj narušili pouze „sluníčkoví hysterici a arabští návštěvníci“.

Účastníci happeningu jsou podezřelí z výtržnictví, za to jim hrozí až dva roky. Pražská policie ale nevyloučila, že by událost mohla posuzovat jako šíření poplašné zprávy.

Krnáčová přiznala chybu

Akci rozpustili úředníci magistrátu a policisté až poté, co střelba vyděsila nic netušící turisty. Zatímco policie ústy svého mluvčího Tomáše Hulana žádné pochybení nepřipouští, primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) včera uvedla, že happening úředníci vůbec neměli připustit.

„Pan Konvička je asociální blázen a jemu bych žádnou akci nepovolila. Nesouhlasím s přijímáním imigrantů, ale taky si nemyslím, že je normální jezdit se zbraněmi po Staroměstském náměstí a vyvolávat strach a paniku,“ uvedla v odpoledním prohlášení.

Dopoledne se totiž její úředníci bránili, že oznamovatel vyhověl zákonu a předem nebylo patrné, že by shromáždění mohlo vyvolat násilí nebo ohrožovat nějakou skupinu obyvatel.

Prý znali pouze základní rámec akce, tedy že jde o divadelní představení s příjezdem herců.

Mluvčí pražské policie Hulan tvrdí, že policisté nemohli konat, dokud nedal pokyn magistrátní úředník, který měl celou věc na starosti.

Je to obrovská mezinárodní ostuda, že k něčemu takovému vůbec může u nás dojít. Z toho pohledu je to selhání policie
Karel Randák, bezpečnostní expert

Podle bezpečnostního experta Karla Randáka je však celá záležitost selháním bezpečnostních složek. Zvlášť v době, kdy vláda před pár týdny oznámila přísnější bezpečnostní opatření u tzv. měkkých cílů, tedy v místech s velkou koncentrací lidí.

„Je to obrovská mezinárodní ostuda, že k něčemu takovému vůbec může u nás dojít. Z toho pohledu je to selhání policie,“ konstatoval Randák.

Anketa

Pochybil magistrát, když konvičkovcům povolil akci v centru Prahy?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6231 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám