Hlavní obsah

Akci konvičkovců policie šetří jako výtržnictví

Praha
Aktualizováno

Policie prošetřuje nedělní shromáždění Iniciativy Martina Konvičky (IMK) na Staroměstském náměstí jako výtržnictví. Původně organizátory policie podezřívala z šíření poplašné zprávy. Příznivci iniciativy sehráli na náměstí „bojovou ukázku” s názvem Okupanti obsazují Prahu. Akce prý měla simulovat okupaci armádou tzv. Islámského státu a po střelbě do vzduchu ji ukončila policie. Úředníci pražského magistrátu tvrdí, že shromáždění zakázat nemohli. Podle primátorky však pochybili.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

 
Článek

„Po dnešní dopolední konzultaci se státním zástupcem celou věc neprošetřujeme pro šíření poplašné zprávy, ale pro podezření z trestného činu výtržnictví proti neznámému pachateli,” řekl v pondělí mluvčí police Tomáš Hulan. Za tento trestný čin hrozí odnětí svobody až na dva roky, zatímco za šíření poplašné zprávy je to až pět let.

Podezření ze šíření poplašné zprávy však policisté zcela nevyloučili. Během pondělního dopoledne ještě policisté vyslýchali další svědky.

Nemohli jsme to zakázat, brání se úředníci

Kritice za povolení akce čelí také úředníci magistrátu. Ti se brání, že akci nemohli zakázat. „V případě shromáždění svolavatele Martina Vítka úředníci magistrátu znali pouze základní rámec akce, tedy že půjde o divadelní představení s příjezdem herců vojáků, podrobnosti úředníkům nebyly oznámeny,” uvedl v pondělí magistrát.

Pokud by z oznámení bylo patrné, že by mohlo vyvolat násilí nebo ohrozit skupinu obyvatel, pak by ho úřad zakázal.

"Z oznámení tyto skutečnosti však nebyly patrné," napsal v pondělí dopoledne úřad, podle něhož úředníci vyzvali svolavatele k ukončení akce bezprostředně poté, co samozvaný happening vyvolal paniku mezi lidmi.

Magistrát připomněl, že shromáždění se podle Listiny základních práv a svobod nepovolují, ale stačí pouze jejich oznámení, které musí splňovat formální náležitosti. Magistrát dodal, že jednání účastníků odsuzuje.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku). Jejich představení ale způsobilo paniku.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) ale měla být nedělní akce úřadem zakázána. Uvedla, že v žádosti byla zmínka o maketách zbraní. "Ale to není podstatné, ta žádost neměla být povolena tak jako tak," řekla podle ČTK Krnáčová.

„Je to naprosté selhání toho úředníka a já z toho budu chtít vyvodit personální důsledky," dodala primátorka.

Kdy je možné shromáždění zakázat
Zakázat shromáždění předem může úřad jen ze zákonem vymezených důvodů. Nejčastěji je to kvůli souběhu dvou akcí na jednom místě. Dále také v případě, že by účel shromáždění směřoval k popírání nebo omezování práv občanů pro jejich národnost, rasu, politické názory či víru. Důvodem k zákazu by byl také záměr dopouštět se násilí, hrubé neslušnosti či porušovat zákony nebo shromáždění v místě, kde by hrozilo účastníkům nebezpečí.
zdroj: ČTK

„Chtěli jsme parodií ukázat, jak by mohlo vypadat nastolení islamistické vlády,” tvrdil Konvička, jehož akci nazval ministr vnitra Milan Chovanec „politickým a občanským kreténismem” a odsoudili ji i další politici napříč spektrem. [celá zpráva]

Konvička v neděli tvrdil, že za zmatek, který na náměstí vypukl, může magistrát, který nedovolil akci ozvučit.

„Pokud došlo k nějaké panice, tak to jde na vrub magistrátu, protože s ním byla celá akce včetně scénáře domluvená,” uvedl Konvička.

Další akce má být u saúdské ambasády 11. září

Martin Vítek figuruje jako svolavatel i u akce, která je podle webu pražského magistrátu plánována na 11. září v Bubenči na roh ulic Korunovační a Na Zátorce, kde sídlí velvyslanectví Království Saúdské Arábie.

Shromáždění má podtitul „S humorem do Mekky“ a má se jednat o akci proti terorismu a za demokracii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám