Hlavní obsah

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistů, způsobili paniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Panikou návštěvníků pražského Staroměstského náměstí a policejním zásahem skončila v neděli odpoledne akce Iniciativy Martina Konvičky (IMK), jejíž účastníci na místo přijeli v džípu s vlajkou tzv. Islámského státu a převlečení za arabské bojovníky začali střílet do vzduchu. Policie je podezírá ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku). Jejich představení ale způsobilo paniku.

Článek

Akce byla nahlášena na magistrátu jako divadelní happening s názvem Okupanti obsazují Prahu a měla simulovat okupaci armádou tzv. Islámského státu.

„Měla být odehrána divadelní scénka, v rámci které měli herci imitovat střelbu. Ne všichni na Staroměstském náměstí ale byli srozuměni s tím, že jde o divadelní představení, a řada lidí ve strachu, že se jedná o reálný útok, začala utíkat. Hledali, kam by utekli, a vznikla panika, policie proto ve spolupráci s úředníkem magistrátu akci ukončila,“ řekl Novinkám pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Konvička přijel na místo po 14:00 na velbloudu následován terénním vozem s vlajkou Islámského státu a muži převlečenými za bojovníky této teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu.

Jak je to vůbec možné? divili se turisté

Konvička se snažil názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány. „Chtěli jsme parodií ukázat, jak by mohlo vypadat nastolení islamistické vlády,” řekl Právu Konvička.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky. Vykřikovali Alláhu akbar a z maket zbraní stříleli do vzduchu.

Politický i občanský kreténismus, míní Chovanec

"Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek se ve svém vyjádření na tweetu podivoval nad tím, že "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky mohly být fatální, míní.

"Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat," uvedl bývalý ministr spravedlnosti, dnes europoslanec Jiří Pospíšil.

Za paniku může magistrát, tvrdí Konvička

Kolemjdoucí aktéry upozorňovali na to, že ne každému může být jasné, že jde o divadlo. Ve chvíli, kdy se účastníci chystali předvádět popravu zajatce, policie akci ukončila.

„Já jsem z Belgie a říkám vám, že je to velmi nebezpečné,” řekl ČTK jeden z turistů, kteří byli vystoupením šokováni a dali najevo překvapení, že něco takového se v České republice vůbec může na veřejném prostranství odehrát.

Podle Konvičky ale za případné zmatky může hlavně magistrát, s kterým byla celá akce domluvená, a který údajně neumožnil ozvučení celé akce a tudíž bylo těžké lidi po celém náměstí informovat, co se děje. „Pokud došlo k nějaké panice, tak to jde na vrub magistrátu, protože s ním byla celá akce včetně scénáře domluvená,”  tvrdí Konvička.

Podezření ze šíření poplašné zprávy

Podle Hulana policie prošetřuje podezření, že se účastníci akce dopustili šíření poplašné zprávy. Za ten trestní zákoník stanoví postih odnětí svobody až na pět, v době ohrožení státu pak až na osm let.

„Nikdo zadržen nebyl, ale osm lidí bylo vyzváno k podání vysvětlení,“ doplnil Hulan, podle kterého je předčasné říci, zda bude někdo stíhán. K podání vysvětlení byl podle mluvčího vyzván i organizátor akce, kterým je podle informací na webu pražského magistrátu Martin Vítek.

„Paniku jsme nešířili, ale hráli jsme absurdní divadlo. Byl to happening, umění,” míní Konvička.

Anketa

Připadá vám jako dobrý nápad simulovat uprostřed turistického centra Prahy útok Islámského státu?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám