Hlavní obsah

Jihomoravské ANO odmítá povolební spolupráci s Haškem

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jakoukoliv povolební spolupráci s hejtmanem a lídrem kandidátky ČSSD Michalem Haškem jihomoravská organizace hnutí ANO vylučuje. Její lídr Bohumil Šimek, jenž stojí v čele Městské policie Brno, to ve středu před novináři odůvodnil velmi ostrými slovy na Haškovu adresu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek

Článek

„Je to člověk, který celý život lže. Nemá morální vlastnosti, abych s ním sedl za jednací stůl,“ prohlásil. Uvedl také, že Haška zná jako bezcharakterního člověka, jenž je schopen udělat cokoliv, aby vyhrál ve volbách.

Hnutí ANO však nevylučuje spolupráci s ČSSD - bez Haška. Krajský předseda ANO Marek Janíček nyní dopisem oslovuje ostatní strany a hnutí kandidující do krajského zastupitelstva s dotazem, zda je pro ně Hašek přijatelným partnerem, když prokazatelně lhal. Šimek pracoval kdysi v kanceláři hejtmana, po vzájemných neshodách odešel.

Po pondělním zasedání KVV ČSSD Hašek prohlásil, že lžou jiní, nikoliv on. Krátce po středeční tiskovce sdělil ČTK, že vystoupení Šimka a dalších funkcionářů ANO „jen zapadá do hnojometného scénáře pseudokauzy spuštěné stranickým listem ANO, tedy Mladou frontou Dnes.“ [celá zpráva]

Nenecháme si diktovat, říká ČSSD

Hašek a předseda KVV Roman Hanák také reagovali ve středu prohlášením, v němž uvádějí, že lídra i kandidátku ČSSD pro volby do krajského zastupitelstva potvrdila celá jejich členská základna. „Nenecháme si nikým diktovat, zvlášť ne těmi, kteří namísto hledání společných řešení problémů kraje a jeho občanů a namísto reálného programu mají jediné téma - Antihašek. Nejsme a nebudeme divize Agrofertu a uděláme maximum, aby jí nebyla ani celá jižní Morava,“ stojí dále v prohlášení.

Hejtman čelí kritice za dřívější spolupráci s údajnou Lucií Proutníkovou, z jejíhož e-mailu odcházela do redakcí některá Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle svědectví bývalých zaměstnanců hejtmanství rozesílala tyto e-maily Jana Mrencová. Údajně za to měla dostávat roční odměnu ve výši 400 000 korun ročně.

Hašek již v pondělí řekl, že kraj nespolupracoval přímo s Mrencovou, nýbrž s Marketingovým centrem Profil, které je podle médií s touto lobbistkou propojené. Podle krajského šéfa soc. dem. Hanáka již hejtman spolupráci kraje s Mrencovou svým spolustraníkům řádně vysvětlil.

Související téma:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek

Šimek na tiskové konferenci uvedl, že není fér, když se Hašek nyní k Mrencové příliš nehlásí, protože si dříve prakticky denně telefonovali. Podrobnější vysvětlení i prověření smluvních vztahů mezi krajem a firmami spojenými s Mrencovou požadují po Haškovi rovněž zástupci koaliční KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám