Hlavní obsah

Lžou jiní, ne já, prohlásil Hašek k neexistující mluvčí. Lídrem kandidátky zůstává

Právo, ČTK, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Michal Hašek zůstává po kauze neexistující tiskové mluvčí Lucie Proutníkové lídrem jihomoravské ČSSD v nadcházejících krajských volbách. V pondělí o tom rozhodlo vedení soc. dem. v regionu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hejtman Michal Hašek ukazuje smlouvy, kterými argumentoval po jednání předsednictva jihomoravského krajského výkonného výboru v kauze jeho neexistující mluvčí Lucie Proutníkové.

Článek

„Lžou jiní, nikoliv já,” řekl Hašek po zasedání předsednictva jihomoravského krajského výkonného výboru ČSSD.

„Trvám na tom, že Lucii Proutníkovou neznám a nevím, kdo to je,“ dodal. Kauza podle něj souvisí s předvolební kampaní.

Někdejší mluvčí jihomoravského krajského úřadu Denisa Kapitančíková v rozhovoru pro Deník Referendum prohlásila, že jméno Lucie Proutníková bylo pseudonymem lobbistky Jany Mrencové. Od krajského úřadu údajně dostávala za přeposílání Haškových tiskových zpráv novinářům 400 000 korun ročně. Texty rozesílala z emailu vytvořeného právě na jméno Lucie Proutníková.

Strana zelených a piráti minulý týden vyzvali Haška k rezignaci na funkci hejtmana i na místo v čele kandidátky ČSSD. Vysvětlení se dožadovali také zástupci koaliční KDU-ČSL.

Kraj prý s Mrencovou přímo nespolupracoval

Hašek a současná mluvčí kraje Eliška Windová poskytli médiím postupně několik různých vyjádření. Windová minulý týden uvedla, že kraj spolupráci s Janou Mrencovou nepopírá. Hašek v pondělí řekl, že kraj neměl přímou spolupráci s ní, ale s Marketingovým centrem Profil, které je podle médií s lobbistkou propojené.

Podle předsedy jihomoravské ČSSD Romana Hanáka Hašek spolupráci kraje s Mrencovou svým spolustraníkům řádně vysvětlil.

„Informace o kauze jsou podávány jednostranně a účelově s cílem poškodit ČSSD před volbami,“ uvedl Hanák.

Kritika kandidáta ANO

O někdejší spolupráci kraje s Mrencovou hovořil v médiích již i hlavní Haškův protivník v krajských volbách, jímž je ředitel brněnské městské policie Bohumil Šimek. Ten je lídrem jihomoravského hnutí ANO. Kdysi pracoval v kanceláři hejtmana.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek

Později se ale dostali s Haškem do sporu a Šimek z kraje odešel. Vzhledem ke sporům z minulosti je podle politologů otázkou, jak budou schopni po volbách spolupracovat ve vedení regionu.

Haškovi kritici vzpomínají v souvislosti s kauzou Proutníková na tzv. lánský puč. Po posledních volbách do Sněmovny se jihomoravský hejtman, tehdy první místopředseda ČSSD, zúčastnil s několika spolustraníky tajného setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka po ní čelil výzvě předsednictva ČSSD, aby z funkce odstoupil. To ale odmítl učinit. Hašek nejprve schůzku s prezidentem popíral, pak ji ale přiznal. V návaznosti na to rezignoval na funkce v nejvyšším vedení strany.

Smlouva s KSČM za milión

Minulý týden se také objevily informace o smlouvě mezi KSČM a firmou, která měla na starosti propagaci této strany.

Na kontrakt za jeden milión korun, který se týká KSČM, upozornil server Seznam.cz. (reportáž můžete zhlédnout zde)

Smlouva byla podle serveru uzavřena mezi firmou Futura, která vydává deník Haló noviny, a společností Marketingové centrum Profil, v níž je jednatelem druh Mrencové Miloš Skácel a působí v ní i Mrencové syn Miloš Skácel.

Není co řešit, používáme v rámci kampaně řadu firem a platíme z našich vlastních peněz
Vojtěch Filip, předseda KSČM

„Předmětem smlouvy je komunikovat s jednotlivými médii, vybírat témata pro média, odstraňovat komunikativní bloky, prezentace představitelů KSČM, zajištění kompletního PR,“ citoval server ze smlouvy na rok 2016.

Předseda KSČM Vojtěch Filip agentuře ČTK napsal, že strana spolupracuje s řadou firem a platí je z vlastních peněz.

„Není co řešit, používáme v rámci kampaně řadu firem a platíme z našich vlastních peněz, nikoli z veřejných, jen za odvedenou práci," napsal Filip.

Syn Mrencové se podle Seznamu stará také o facebookové stránky KSČM a podle svého webu pracoval i pro komunistickou europoslankyni Kateřinu Konečnou.

Společnost Marketingové centrum Profil navíc sídlí ve stejném domě v Mariánských Lázních jako Producentské centrum Profil, v němž je Mrencová prokurou a jednatelem je rovněž druh lobbistky. Mrencová ale odmítá, že by měla s firmou něco společného.  

Výběr článků

Načítám