Hlavní obsah

Kandidát na hejtmana Červíček: Pokud se EU nezmění, neměli bychom být její součástí

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by měla odejít z Evropské unie, pokud se její fungování nezmění. Myslí si to bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který se bude na podzim ucházet o post hejtmana v Královéhradeckém kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který se bude na podzim ucházet o post hejtmana v Královéhradeckém kraji.

Článek

Váš kolega z ODS Václav Klaus ml. nedávno vyzval k opuštění Evropské unie. Sdílíte jeho názor?

Nedivím se kritice EU. Místo toho, aby se zaměřila na nejdůležitější oblasti, jako je třeba bezpečnost, tak řešíme tisíce nařízení a předpisů. Podívejte se, co se dělo kolem eura v Řecku nebo migrace. Jak dlouho trvalo, než jsme se domluvili alespoň na nějakých opatřeních. Jak pokrytecky se upínáme k tomu, že nám pomůže nějaká dohoda s Tureckem. Další věci mě bohužel přesvědčují, že EU si zaslouží zásadní změny ve fungování a čeká nás diskuze, co má mít v kompetencích.

Je vůbec možné, aby se fungování Unie změnilo?

Myslím, že ještě existuje prostor pro změny, ale s jinými politiky v čele Evropy. Jsem Evropan a jsem rád, že jsme součástí EU. Ale ne za každou cenu.

Pokud by tedy k reformám nedošlo...

Potom platí, že nemáme být součástí EU.

Prezident Miloš Zeman se nechal nedávno slyšet, že by byl pro konání referenda o „czexitu“, ač by hlasoval pro setrvání v Unii. Mělo by podle vás referendum být?

Myslím, že referendum je předčasné. Byl bych spíš pro to, aby jednotliví představitelé EU začali definovat způsoby, jak bude společenství fungovat, jaký bude podíl na rozhodování jednotlivých institucí.

Jak se díváte na snahu Evropské komise regulovat držení zbraní?

To je úplná pitomost. Musím říct, že je daleko lepší, když máte pod kontrolou legálně držené zbraně. Policii to pomáhá při odhalování problémů a rizik. Legalizace přispívá k tomu, že máte zajištěnou větší bezpečnost.

Není vám v tuhle chvíli líto, že jste odešel od policie? Ať už kvůli zhoršené bezpečnostní situaci, nebo tomu, co se v Česku děje kvůli reorganizaci policie.

Pro mě to bylo těžké rozhodnutí, přece jenom 26 let jsem sloužil veřejnosti. Neodcházelo se mi jednoduše. Na druhou stranu mám dojem, že bezpečnost se dnes v ČR řeší jiným způsobem, než jsem si představoval. Když jsem o tom přemýšlel, měl jsem chuť zkusit něco nového, něco, co má smysl. Proto začínám s regionální politikou. Mám dojem, že své zkušenosti a energii můžu uplatnit někde jinde.

Reorganizace není primárně špatná. Ale myslím, že současné vedení policie a resortu zcela podcenilo diskuzi
Martin Červíček

Říkáte, že vám vadí, jak se dnes řeší bezpečnost. Nebylo by tedy lepší zůstat u policie a pokusit se to změnit?

O všem jsem dlouze a vážně přemýšlel. Dnes jsem přesvědčen, že se svou znalostí bezpečnosti mohu být více užitečný ve veřejném prostoru. Co se děje u policie, mě strašně mrzí. Je potřeba, abychom si uvědomili, že jsme ve válce s islámským terorismem. K tomu potřebujete fungující bezpečnostní složky, a ne že tady budou vznikat politické spory.

Národní centrála proti organizovanému zločinu, která vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru, začala platit právě dnes. Myslíte, že nový útvar bude fungovat?

Reorganizace není primárně špatná. Mluvili jsme o tom více než deset let. Ale myslím, že současné vedení policie a resortu zcela podcenilo diskuzi. Musíte přesvědčit nejen policisty, ale i širokou veřejnost. Důvěryhodně říci, co se změní, proč změny děláte, jaký mají cíl.

Proč podle vás změny proběhly takovým způsobem?

Došlo k podcenění. Byly tam určitě důvody související se spory uvnitř policie, kdy ty útvary vystupovaly konkurenčně. Otázka je, jestli vedení policie nereagovalo na určitou dvojkolejnost řízení a spolupráce se státním zastupitelstvím.

Jakékoliv spory, které se objevily, měl utnout premiér
Martin Červíček

Mluvilo se o tom, že celá reorganizace měla vést k odstranění šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Ten k prvnímu červenci u policie skončil.

Nemyslím si, že by chtěl někdo likvidovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Šlo podle mě o nastavení nového systému.

Divíte se Šlachtovi, že odešel?

Převážily emoce nad věcností. Chápu určité rozladění některých policistů včetně Roberta Šlachty, ale měli zůstat profesionály a soustředit se na to, jak nejlépe nastavit fungování po změnách.

Co říkáte na to, že reorganizaci nyní prověřuje sněmovní vyšetřovací komise?

Takhle daleko to nemělo dojít, měla to řešit vláda ČR. Klíčoví lidé ve vládě tu situaci nezvládli. Jakékoliv spory, které se objevily, měl utnout premiér. Měl bouchnout do stolu a řešit je v prostředí, které je k tomu určené – například Bezpečnostní rada státu. Ne aby vláda dopustila politizování sporu, které se týká bezpečnostních služeb.

Plno lidí mi říkalo, že by mě volili, ale že v ODS se nestanu hejtmanem
Martin Červíček

Kandidujete v Královéhradeckém kraji na hejtmana. Proč jste se rozhodl pro ODS?

Plno lidí mi říkalo, že by mě volili, ale že v ODS se nestanu hejtmanem. (Minulé krajské volby v regionu vyhrála ČSSD před KSČM, které se dohodly na vytvoření koalice – pozn. red.) Ale když chcete pomáhat, tak to musíte dělat s lidmi, se kterými najdete společnou řeč. Já jsem pravicový typ člověka a myslím, že stát by měl minimálně zasahovat do života svých občanů a věnovat se tomu nejdůležitějšímu, jako je v současné době bezpečnost.

Čemu byste se chtěl na kraji věnovat?

Největší problém je v dopravě. Problém není jen dostavba D11. Kraj se musí postarat především o silnice druhé a třetí třídy. Když budou opravené, rozmělníte dopravu, zajistíte větší plynulost. Těch silnic v kraji, které tvoří páteřní síť, je poměrně dost a můžou zajistit lepší bezpečnost v dopravě. Zásadní je také zdravotnictví a bezpečnost. Například sloučení rychnovské a náchodské nemocnice je zcela nesystémové. Každá nemocnice v kraji má úplně jiné hospodaření. Dochází k velkým personálním problémům. To se musí vyřešit manažersky, aby v kraji fungoval systém jednotné péče.

Anketa

Byl by podle vás Martin Červíček dobrým hejtmanem?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2236 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám