Hlavní obsah

Česko posílá do Maďarska a Makedonie 90 policistů

– Praha
Novinky, zpe

S ochranou hranic před nelegálními uprchlíky pojede do Maďarska pomoci padesát českých policistů, do Makedonie jich Česko pošle čtyřicet. Na středečním jednání to vláda schválila, oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Posíláme 50 policistů do Maďarska a 40 do Makedonie pomáhat při ochraně hranic. Pokračujeme v aktivním přístupu k zastavení nelegální migrace,“ uvedl předseda vlády na Twitteru.

„Makedonci naše policisty chtějí vzhledem k tomu, že tam vykonávali dobrou práci. Budou sloužit při ostraze hranic, při kontrole lidí, kteří nelegálně přicházejí přes řecko- makedonskou hranici,“ řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na srbsko-maďarskou hranici ČR pošle na žádost Budapešti 50 policistů. Odjet by měli začátkem září.

Od konce loňského roku byli čeští policisté kvůli migrační krizi v zahraničí celkem devětkrát. Kromě Makedonie šlo o Řecko, Slovinsko nebo Maďarsko. V Maďarsku, které je jednou z hlavních vstupních zemí pro uprchlíky do EU, byli zatím jednou v období od konce loňského října.

Jejich mise skončila několik dní před Vánocemi. I v této zemi policisté působili ve společných hlídkách. Na hranicích například pomáhali s kontrolami běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám