Hlavní obsah

BIS povede Koudelka, schválila vláda

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým šéfem Bezpečnostní informační služby bude plukovník Michal Koudelka. Jeho jmenování ve středu schválila vláda. V čele civilní kontrarozvědky nahradí dlouholetého ředitele Jiřího Langa, který se rozhodl skončit.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Článek

„Vláda schválila jmenování ředitele BIS, bude jím od 15. 8. Michal Koudelka. Kvalitní fungování zpravodajských služeb je v době sílících bezpečnostních hrozeb důležité,” okomentoval na Twitteru rozhodnutí kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Koudelkovo jmenování již v polovině července doporučil sněmovní bezpečnostní výbor. Premiér jej navrhl do čela rozvědky mimo jiné kvůli tomu, aby byla zajištěna kontinuita jejího fungování. [celá zpráva]

„Rád bych, aby byla služba stále apolitická a byla připravena okamžitě reagovat na veškeré výzvy a hrozby, které před námi jsou,“ uvedl při jednání výboru Koudelka, který v tajné službě pracuje od roku 1992.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Lang

Za Koudelkovo jmenování se zasazoval i Lang, jehož zkušenosti by premiér rád využil na jiném postu ve státní službě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám