Hlavní obsah

Bezpečnostní výbor doporučil do čela BIS plukovníka Koudelku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil vládě jmenovat šéfem civilní kontrarozvědky plukovníka Michala Koudelku. Adepta na ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek poslancům představil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výbor jeho návrh podpořil jednomyslně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na šéfa BIS Michal Koudelka s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Článek

„Pokud jde o návrh na nového ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), já jsem ten návrh učinil po zralé úvaze. Dovoluji si navrhnout pana plukovníka Michala Koudelku. Je to návrh, se kterým bych chtěl přijít na jednání vlády,” řekl poslancům premiér v úvodu.

Koudelku Sobotka navrhl, aby zajistil kontinuitu ve fungování BIS v době, která je velmi náročná. „Ten návrh jsem učinil, abych přispěl k tomu, že BIS bude působit profesionálně a nestranně,“ vysvětloval svůj výběr Sobotka.

Rád bych, aby byla služba stále apolitická
Michal Koudelka, adept na nového šéfa BIS

Jednapadesátiletý Koudelka poslancům řekl, že podle jeho představ by měla služba pod jeho vedením působit minimálně stejně dobře jako za šéfování dosavadního ředitele Jiřího Langa. Ten z funkce odchází po třinácti letech na vlastní žádost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Lang

Sobotka novinářům řekl, že by byl rád, kdyby stát mohl Langovy zkušenosti nadále využívat. O jeho budoucnosti ve státních službách s ním premiér nyní diskutuje. S ohledem na zájmy státu a jeho bezpečnosti je zaměstnávání osob odcházejících z podobně exponovaných pozic standardní postup.

Vzácná shoda

„Rád bych, aby byla služba stále apolitická a byla připravena okamžitě reagovat na veškeré výzvy a hrozby, které před námi jsou,“ sdělil Koudelka.

Výbor nakonec přijal usnesení, ve kterém jednomyslně vládě doporučil schválit Koudelku jako nového ředitele služby. To ocenil Sobotka. „Je to velmi vzácný okamžik shody,“ komentoval premiér po jednání, které celkově probíhalo ve velmi dobré náladě.

Sněmovní výbor pro bezpečnost se jménem přitom souhlasit nemusí, premiér musí pouze poslance s návrhem seznámit.

Hlavně apolitičnost

Poslanci během asi hodinové schůzky apelovali především na zachování apolitičnosti civilní kontrarozvědky. Ocenili, že Koudelka je člověk „zevnitř“. V tajné službě totiž působí od roku 1992. Zákonodárce zajímalo, zda byl někdy Koudelka členem komunistické strany a na jaké priority se chce zaměřit.

Foto: Právo

Michal Koudelka

Kandidát na ředitele odpověděl, že v KSČ nikdy nebyl. Za prioritu označil zajistit bezpečnost všech obyvatel České republiky.

Sobotka: Koudelka je zkušený profesionál

Předseda vlády Sobotka Koudelku chválil. Podle něj má dostatek profesních i lidských zkušeností a bude garantovat dobré fungování BIS.

„Nemusím zdůrazňovat, že doba se změnila, reagujeme na nové hrozby, které přicházejí z mezinárodního prostředí. Je v zájmu země, aby BIS poté, kdy odejde zkušený ředitel, získala do čela adekvátně zkušeného profesionála,” konstatoval premiér.

Kabinet by měl o Koudelkovi rozhodnout 27. července. Sobotka chce, aby do funkce nastoupil v polovině srpna.

Podporuji rozhodnutí premiéra a dávám za toho člověka záruku
Jiří Lang, odcházející šéf BIS

Sám Lang, který na výbor také dorazil, Koudelku velmi vychvaloval. „Je to úspěšný manažer, který bude ČR dobře prezentovat. Vím, že dosáhl výborných výsledků, to se veřejnost, doufám, nikdy nedozví,“ zavtipkoval.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Podporuji rozhodnutí premiéra a dávám za toho člověka záruku,“ zdůraznil Lang, kterému poslanci zatleskali za jeho službu. Na návrh Martina Lanka z Úsvitu ocenili odcházejícího ředitele za dlouholetou činnost v rámci BIS i v přijatém usnesení.

Výběr článků

Načítám