Hlavní obsah

Bělobrádek by mohl lidovce vést do sněmovních voleb

– Praha
Novinky, zpe

Dosavadní lidovecký šéf Pavel Bělobrádek řekl, že příští rok bude pravděpodobně kandidovat na předsedu KDU-ČSL a že je připraven vést stranu do sněmovních voleb v roce 2017. Definitivně se chce ale rozhodnout až v prosinci, kdy mají křesťanští demokraté celostátní konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

Vicepremiér pro vědu a výzkum to uvedl v rozhovoru pro týdeník Dotyk. Na dotaz, zda bude příští rok kandidovat na předsedu KDU-ČSL a zda je připraven vést stranu do dalších parlamentních voleb, odpověděl: „Pravděpodobně ano, ale rozhodnu se do konce tohoto roku. Počítám, že na prosincové celostátní konferenci bych se měl k této věci definitivně vyjádřit.“

Bělobrádek už dříve uvažoval, že ve vysoké politice skončí a bude působit spíš v kraji. Důvodem bylo zdraví (trpí roztroušenou sklerózou) a především rodina.

„Máme dvě malé děti, čekáme třetí a onen životní styl, kdy jsem doma jen o víkendech, a to ještě ne každý, mi příliš nevyhovuje. A rodině jistě také ne,“ vysvětlil týdeníku. Bělobrádkova rodina žije v Náchodě.

V čele KDU-ČSL ale nakonec po domluvě s manželkou zůstal. „Ale dříve či později z té politiky pochopitelně stejně odejdu. Je jen otázka, kdy se protne společenská potřeba a moje vlastní potřeba,“ dodal.

Babiš nechce do opozice

O volbách do Sněmovny už v polovině července mluvil premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. „Chci vést ČSSD i do sněmovních voleb v roce 2017. Budu tedy na jarním sjezdu ČSSD kandidovat na jejího předsedu,“ uvedl pro Právo. [celá zpráva]

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se zase nechal slyšet, že pokud by po parlamentních volbách zůstal v opozici, odešel by z politiky.

„Jestli nevyhrajeme a budeme v opozici, tak já v opozici nebudu. To je vyloučeno. Nemohu sedět ve žvanírně, kde si někteří hrají na demokracii,” řekl v červnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám