Hlavní obsah

Babiš káže vodu a pije víno, říká Zelienková, která odchází z ANO

• Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

Poslankyně Kristýna Zelienková dala podle svých slov košem hnutí ANO, protože přestala věřit jeho šéfovi Andreji Babišovi a je znechucená nedemokratickými poměry v hnutí. Chystá se odejít i z poslaneckého klubu ANO, ale poslanecký mandát si ponechá.

Foto: Petr Horník, Právo

Kristýna Zelienková

Článek

Nelíbí se jí hlavně, jak Babiš postupoval při získávání dotací pro areál Čapí hnízdo, což již delší dobu vyšetřuje česká policie i evropské orgány. Podle Zelienkové Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz, určených pro malé a střední firmy.

„Připravil tak o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebovali. Pokud chtěl pan Babiš zajistit své potomky, měl jistě už tehdy dostatek vlastních zdrojů,“ napsala poslankyně na svém facebookovém profilu.

Dodala, že je možné, že policie nic nezjistí, ale i tak si myslí, že Babiš nejednal správně. „Z mého pohledu ale porušil svůj mravní politický kodex, neboť kázal vodu, ale pil víno. Jeho heslu „nelžu a nekradu“ už nemohu věřit,“ uvedla.

Dále se jí nelíbí, že v hnutí nelze normálně diskutovat. „Z reakcí některých mých kolegů z hnutí, zejména v poslaneckém klubu, jsem v těchto případech ale cítila stále rostoucí dehonestaci. Diskusi postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky,“ tvrdí Zelienková. „Debaty nahradily direktivy,“ dodala.

Dalším důvodem k odchodu podle poslankyně je situace v regionální buňce hnutí ANO na Berounsku. Místní vedení podle ní brutálně porušuje pravidla hnutí. „Jsem přesvědčena, že lidé z vedení oblasti zakládali místní organizace v rozporu se stanovami, vyráběli falešné zápisy, schvalovali kandidátky bez svolání sněmů, účelově si měnili bydliště v naději na získání pozic v zastupitelstvech,“ uvedla poslankyně.

Podle svých slov se s tímto stavem nechtěla smířit a porušování pravidel předala rozhodčí a smírčí komisi ANO, která to ale smetla ze stolu. „Až později jsem pochopila, že šlo o řízený proces, ve kterém se vedení Hnutí za pomoci konkrétních lidí v oblasti/oblastech snaží eliminovat vliv a postavení lidí, kteří mají jiné názory. Že loajalitu chápe jako byzvýhradnou poslušnost,“ píše poslankyně.

Babiš: Zástěrka

Podle Babiše Zelienková za ANO kandidovala omylem. "Ostatně měla názorově vždy blíže ke Kalouskovi a TOP 09 než k hnutí ANO. Měla hlavně jiný názor na migrační krizi, na poslanecký klub moc nechodila, práci ve Sněmovně se věnovala minimálně, protože byla vetšinou v zahraničí na cestách," sdělil Právu Babiš.

Dodal, že její argumenty o Čapím hnízdě jsou jenom zástěrka, aby mohla odejít od ANO a posunout se k TOP 09. "Evropské peníze z dotačního programu ani nebyly vyčerpané, žádné malé ani střední firmy tak nemohly být o dotace ochuzené. Paní Zelienková neví, o čem mluví, měla by si napřed všechno řádně nastudovat," dodal Babiš.

Kalousek: Sympatická tvář

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nemá podle svých slov informace, že by Zelienková mířila do TOP 09. S jejími důvody ale plně souhlasí. "Je to jedna z mála sympatických tváří ANO, řadu názorů v zahraničním výboru sdílela s námi. Ale o tom, že by k nám měla namířeno, nic nevím," řekl Právu Kalousek.

Dodal, že je s podivem to, že je Zelienková jediná v ANO, kterou poměry v hnutí znepokojují.

Babiš už v pátek řekl, že ho Zelienková o svém rozhodnutí opustit hnutí informovala mailem. „Čekali jsme to už dávno, někteří kolegové říkali, že ji máme vyloučit. Rozešli jsme se v názoru na migraci,“ uvedl Babiš. Zelienková loni vládě vyčetla to, že se v otázce migrační krize vyjadřuje především negativně, podle ní nepřichází s dostatkem pozitivních návrhů a není připravena ke kompromisu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám