Hlavní obsah

Na houby je třeba vyrazit do hor

Nynější teplé počasí houbám nepřeje a navzdory nedávným vydatným dešťům rostou málo. O něco lepší je podle mykologů situace ve středních a vyšších polohách, kde se dají nalézt například hřiby. Ve čtvrtek to uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rostou, ale málo.

Článek

„Zdá se, že stále doznívá sucho a velké teplo z předchozích měsíců. Mysleli jsme si, že deště z minulého týdne houbám pomohou, ale jejich růst spíše ještě klesl," uvedl Landa. Podle něj je teď jakákoli prognóza nejistá, předpokládané vyšší teploty ale houbám zřejmě neprospějí.

Nejčastěji se momentálně objevují ryzce a holubinky. Najít je možné také pestřec, který nepotřebuje tolik vláhy, ale je mírně jedovatý. Právě na jedovaté houby by si lidé měli dát pozor, protože rostou muchomůrky, a to včetně tygrované nebo zelené, která je považována za jednu z nejjedovatějších hub vůbec.

Hřiby se vyskytují spíše ve výše položených oblastech, nalézt je ale možné i některé zajímavé druhy. Roste například hřib horský. Objevovat se ale mohou i kováře nebo drobnější houby, třeba hřib žlutomasý.

Anketa

Plánujete vyrazit do lesa na houby?
Ano, zkusím to
68,6 %
Ne, počkám až pořádně porostou
31,4 %
Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám