Hlavní obsah

Z úřednic političky. V krajských volbách se utkají čtyři ženy ze státní správy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři ženy, které pracují ve státní správě, se letos na podzim rozhodly ucházet o mandáty v krajích. Jsou jimi Klára Dostálova, Jana Vildumetzová a Lenka Jurošková, které působí jako ministerské náměstkyně. Čtvrtou je Dana Drábová, jež šéfuje Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Článek

Drábová, která je dvojkou ve Středočeském kraji, chce využít zkušenosti získané za dvacet let v zastupitelstvu a na postu místostarostky obce Pyšely. „Zkušenosti starostů a zastupitelů z komunální úrovně se mohou hodit,“ míní.

Ač se Drábová stala tváří kampaně Starostů a nezávislých, na hejtmanku nekandiduje a není ani členkou hnutí. Pokud by se stala zastupitelkou, chtěla by se věnovat problematice školství. „Zejména podpoře technického a přírodovědného vzdělávání mohu přispět zkušenostmi v oblasti krizového plánování a řízení,“ sdělila Novinkám.

Sama však minulý týden v rozhovoru pro server Aktuálně připustila, že by mohl být problém vykonávat mandát v kraji a zůstat zároveň šéfkou úřadu. Poté by se prý voličům omluvila a řekla, že splnila Starostům cíl – doručit hlasy.

Dostálovou přemluvil Babiš

Z hnutí ANO Andreje Babiše kandiduje náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová a jako nestraník za ANO náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vildumetzová vede kandidátku v Karlovarském kraji, Dostálová se bude ucházet o post hejtmanky v Královéhradeckém kraji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pro Evropské programy Klára Dostálová

Dostálovou prý přemluvil ke kandidatuře Babiš. „Prezentoval to tak, že hledá odborníky na krajské úrovni a že mě za odborníka považuje. To mi polichotilo,“ vysvětlila Novinkám. V kraji by se chtěla věnovat problematice čerpání evropských dotací a zdravotnictví.

Jako výhodu vidí, že už na krajském úřadě několik let pracovala. „Když dostanu hlasy a získám mandát, nebudu potřebovat čas na rozkoukání. To je výhoda ze státní správy. Víte, jak se obhajují aktivity daného kraje,“ vysvětlovala.

Hlavně dokončit D6

Vildumetzová si nejprve nebyla jistá, zda se má o funkci ucházet. „Nabídku vést kandidátku jsem dostala od lidí v našem kraji a podpořil ji i předseda Babiš. Chvíli jsem váhala, volby s sebou často přinesou dost špinavostí. Nakonec ale asi vyhrálo něco jako zodpovědnost,“ řekla Vildumetzová.

Tématy, kterými se chce zabývat, je například elektronizace českých úřadů. „A ta ostatní témata? Když pojedete do Prahy z Karlových Varů, hned uvidíte to první. Zoufale nám chybí dostavěná dálnice D6,“ míní.

Karlovarský kraj ale podle ní strádá ve více směrech. „Například tu není jediná veřejná vysoká škola a ti vzdělaní a talentovaní odcházejí pryč, do Prahy nebo do Německa. S tím musíme něco udělat,“ klade si za cíl Vildumetzová.

Náměstkyně ministra financí Jurošková, která bude kandidovat za ČSSD v Pardubickém kraji na post zastupitelky, na dotazy neodpověděla.

Foto: Profimedia.cz

Náměstkyně ministra financí pro mezinárodní vztahy Lenka Jurošková

Kandidatura náměstků se však obecně nelíbí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Právo už dříve informovalo o tom, že podle něj je aktivní zapojení náměstkyň do politiky chyba a v příštích volbách do Sněmovny by se tomu mělo zabránit změnou zákona o státní službě. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám