Hlavní obsah

Poslancům začaly prodloužené prázdniny, původně měli končit až v pátek

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslancům po sedmé večerní začaly parlamentní prázdniny. Zákonodárci si je dokonce o dva dny prodloužili. Místo v pátek skončili už ve středu. Další schůze Sněmovny začne v září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prázdné lavice Poslanecké sněmovny

Článek

Zástupce všech sněmovních frakcí svedly neočekávaně do stáda obavy hlavně z řad vládních poslanců z pohrůžky obstrukcí ODS kolem druhého pokusu prosazení antikuřáckého zákona. Než sedět celý týden v lavicích a nedobrat se stejně ničeho, tak raději předčasné ukončení jednání a odjezd na tím pádem prodloužené prázdniny.

V úterý se proto sněmovní grémium (ale možná i pod dojmem letního počasí) shodlo, že červencová schůze dolní komory neskončí podle plánu v pátek, ale už ve středu. Znovu se Sněmovna sejde až v září, kdy by právě „antikuřák“ měl být prvním bodem schůze.

„Je užitečnější projednat potom během dvou dnů řadu zákonů, včetně opozičních, než teď čelit obstrukcím,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Roman Sklenák.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Romanem Sklenákem

Zopakoval, že se svět nezhroutí, když antikuřácký zákon nezačne platit od počátku příštího roku, ale případně o měsíc později. Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka ještě koncem května hovořil o tom, že tento zákon je koaliční prioritou, a proto věří, že „zákon už v parlamentu nehavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně“.

Narážel tím na fakt, že právě kvůli neshodě vládních poslanců spadnul v prvním případě pod stůl, přitom koalice chce, aby vstoupil v platnost právě počátkem příštího roku.

Střet zájmů odsunut

A obdobně se premiér vyjádřil k zákonu o střetu zájmů, který se stal terčem sporů s babišovci. Podle nich je namířen proti ministru financí Andreji Babišovi, byť se současných členů vlády nemůže kvůli retroaktivitě týkat.

„Myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby ten zákon byl projednán do léta,“ uvedl v rámci interpelací ve Sněmovně v květnu Sobotka. Připustil nicméně, že může nastat situace, kdy budou přednostně schváleny jiné návrhy.

I když by mohl být střet zájmů definitivně schválen tento týden, přesouvá se závěrečné hlasování až na září. Spory kolem jeho znění totiž stále neutichly. Zástupci všech klubů přitom v úterý popřeli, že by dávali přednost svému volnu před prací.

Předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola se nechal slyšet, že bude pracovat i ve čtvrtek a pátek, i když Sněmovna jednat nebude, jeho partajní šéf a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek k tomu řekl, že práce poslance nespočívá jen v účasti na zasedáních komory, ale také v práci ve výborech a volebních obvodech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vícepremiér Pavel Bělobrádek

Bělobrádek dodal, že on „poslance dělá zadarmo“. Zapomněl ale dodat, že podle platového zákona nemá nikdo z členů vlády nárok ještě na plat zákonodárce.

Předseda ODS Petr Fiala pouze stroze oznámil, že mu kolegové tlumočili dohodu, kterou bere na vědomí.

Šéf klubu TOP 09 František Laudát se rovněž omezil na stručné konstatování, že jde o dohodu všech, takže to dál nebude komentovat.

Místopředseda komory Vojtěch Filip (KSČM) zase prohlásil, že ministři stejně nechodí na čtvrteční interpelace, takže nemá smysl „interpelovat prázdné lavice“.

Reklama

Výběr článků

Načítám