Hlavní obsah

Babiš: Půjčovat milióny OKD není moje iniciativa

Novinky, zpe
Praha

Půjčovat peníze černouhelné společnosti OKD, která je od května v úpadku, není mojí iniciativou, řekl Novinkám v úterý šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na slova ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který v pondělí večer po jednání o OKD řekl, že Babiš dospěl k názoru, že je potřeba dát firmě asi 150 miliónů na výplaty horníků. Babiš se pondělního jednání nezúčastnil – byl v Bruselu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Nápad půjčovat peníze OKD je nápadem pana Mládka. Moje iniciativa to určitě není,“ sdělil Novinkám Babiš.

Dodal, že stát není banka, takže peníze nemá půjčovat, když si navíc půjčuje sám. „A už vůbec by neměl půjčovat soukromé firmě, která byla špatně zprivatizovaná a vytunelovaná,“ zdůraznil ministr financí.

Zároveň ale připustil, že v případě katastrofického scénáře bude muset vláda zasáhnout. Babiš už dříve přistoupil na to, že stát může firmě pomoci až sumou 400 miliónů, musí se však vyjasnit podmínky, za nichž peníze poskytne.

„Záležitost analyzujeme, protože je to sociálně citlivý region. Bude to rozhodnutí vlády, a určitě ne ministerstva financí ani ministerstva průmyslu. My dáme každý svoje stanovisko,“ uvedl Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí Novinkám řekl, že vláda bude o penězích na výplaty jednat nejpozději 27. července.

Restrukturalizace či konkurz

Babiš zdůraznil, že management OKD před pár týdny předložil výhled cash flow s přebytkem asi 130 miliónů korun na konci srpna. „Teď tvrdí, že nebude mít na výplaty. Měl by prokázat, že nemůže peníze sehnat sám,“ konstatoval ministr.

Myslí si však, že společnost by peníze na výplaty horníků mohla sehnat sama – například dobrou organizací prodeje zásob nebo nakládáním s pohledávkami.

Začátkem srpna by měl zasednout věřitelský výbor, který rozhodne, zda půjde firma do konkurzu, nebo se bude restrukturalizovat.

„Je potřeba předložit nejen analýzu restrukturalizace, při které zůstávají původní vlastníci majitele firmy, ale i analýzu konkurzu, kdy se firma očistí od historického balastu za podmínky, že bude dál fungovat v redukované formě,“ míní Babiš.

Vedení společnosti se podle něj stává málo důvěryhodným, protože výhled cash flow je údajně v rozporu s informacemi, které ministr financí dostal během posledního jednání o OKD.

Anketa

Měl by stát půjčit OKD milióny na výplaty horníků?
Ano
3,7 %
Ne
96,3 %
Celkem hlasovalo 5501 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám