Hlavní obsah

Babiš dospěl k názoru, že je potřeba dát OKD peníze na výplaty, tvrdí Mládek

Aktualizováno

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na pondělním jednání o OKD řekl, že ministr financí Andrej Babiš dospěl k názoru, že je potřeba dát firmě asi 150 miliónů na výplaty horníků. Babiš na jednání nebyl a Mládkovým slovům se dosud nevyjádřil. Dříve pomoc připustil, pokud bude mít stát jistotu, že o peníze nepřijde.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po jednání o OKD.

Článek

Že by Babiš s penězi pro OKD souhlasil, nekomentoval další účastník schůzky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Podle něj bude vláda o penězích na výplaty jednat nejpozději 27. července.

„Konkrétní podobu půjčky včetně částky musí navrhnout ministerstvo průmyslu společně s ministerstvem financí,” sdělil Novinkám Sobotka.

Podle Mládka je suma 150 miliónů málo. „Částka je nedostatečná. Vyřeší maximálně výplatu v srpnu za červenec a v září by se vláda opět vracela ke stejnému problému znovu," řekl po jednání o OKD Mládek.

Ministr volal po státní pomoci i při výplatách za červen. [celá zpráva]

Firma chce až miliardu

Babiš už dříve připustil, že stát může firmě pomoci až sumou 400 miliónů, musí se ale vyjasnit podmínky, za nichž peníze poskytne.

Podle čtvrtečního vyjádření generálního ředitele OKD Dalea Ekmarka bude firma letos potřebovat externí úvěr 700 miliónů až miliardu korun.

Vedle Mládka a Sobotky (ČSSD) se pondělní schůzky mimo jiné zúčastnili hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD), vládní zmocněnec Jiří Cienciala nebo předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka. Přítomni byli také zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám