Hlavní obsah

Babiš si loni mimo politiku vydělal 138 miliónů, senátor Valenta 337

Aktualizováno

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si loni mimo politiku vydělal necelých 138 miliónů korun. Nejvyšší příjmy ze zákonodárců však vykázal senátor a majitel sázkové společnosti Synot Ivo Valenta. Jeho loňské příjmy dosáhly 337 miliónů korun. Vyplývá to z prohlášení o majetku za loňský rok, které museli poslanci a další veřejní funkcionáři podat podle zákona do konce června.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředseda vlády Andrej Babiš

Článek

Nejvyšší příjem měl Babiš z dluhopisů Agrofertu, na úrocích z nich inkasoval přes 90 miliónů korun. Víc než 23 miliónů vynesl předsedovi ANO prodej nemovitostí a přes 22 miliónů vykázal jako výnosy z půjčky.

Babiš dostal i odměnu jako člen statutárního orgánu jeho německé firmy SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH, a to zhruba 4200 eur (asi 114 000 korun).

Valenta  je společníkem v devíti firmách v Česku, na Slovensku, Ukrajině a Kajmanských ostrovech. Současně sedí v orgánech deseti firem rozesetých po několika zemích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

Také senátor Valenta si loni pořídil nový vůz, avšak na rozdíl od některých dalších značku neuvedl. Pouze cenu, a to 1 076 900 Kč. Za víc než 1,8 miliónu si pak pořídil pozemek.

Schwarzenberg 68 miliónů

Šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) si za loňský rok připsal na své konto 68 571 049 korun pocházejících z příjmů za nájem, prodej pozemků, úroků, dotací, dividend a důchodu.

Poslanec, coby společník Orlíku nad Vltavou, s. r. o., ale na druhou stranu investoval – jako každoročně – do nákupu několika lesních pozemků, které ho přišly na víc než 350 tisíc korun.

Pořídil si také nový vůz zn. Jaguar za 2 242 059 Kč. Schwarzenbergovu loňskou bilanci také zatěžuje víc než desetimiliónová hypotéka.

Chovanec dědil a kupoval nemovitosti 

Část oznámení ještě členové výboru kontrolují, jejich obsah proto není dostupný. Například údaje z majetkových prohlášení předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa ODS Petra Fialy nebyly v pondělí dopoledne ve sněmovním registru ještě k dispozici.

První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec loni podle dokumentu investoval do nemovitostí. Koupil polovinu domu za 2,2 miliónu korun, byt za 3,1 miliónu a chatu za půl miliónu korun.

Jako zdroj peněz uvedl dlouhodobé úspory a u bytu i prodej akcií. Chovanec také dědil, a to reality, movité věci a hotovost v celkové výši zhruba 4,9 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference Ministerstva vnitra, kde Ministr vnitra Milan Chovanec podepíše reorganizaci policie.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) investoval do bankovních dluhopisů. Naopak šéf resortu dopravy Daň Ťok (ANO) prodal akcie firmy Skanska, kterou dříve vedl, čímž si vydělal asi 340 tisíc.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) získal loni na autorských honorářích 227 287 korun a za pronájem 151 200 Kč a jeho kolega, šéf resortu životního prostředí Richard Brabec všechna políčka v dokumentu proškrtal: žádné koupě, žádné příjmy, žádné dluhy.

Mládek koupil sedmimetrový pozemek

V přiznání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) figuruje jediný údaj, kterým je koupě pozemku o výměře sedm metrů čtverečních v hodnotě 7000 korun.

Předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek koupil zhruba za 790 000 korun byt, dalších asi 850 000 vložil do rekonstrukce a vybavení. Předseda KSČM Vojtěch Filip si jako advokát přivydělal loni přibližně 15 000 korun.

Poslanci milionáři se rekrutují také z řad lékařů, advokátů a profesorů na vysokých školách. Třeba David Kasal (ANO) si jako primář vydělal zhruba milión, Jiří Zlatuška vykázal mzdu z Masarykovy univerzity 1,7 miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Zlatuška (ANO)

Rostislav Vyzula (ANO) coby lékař Masarykova onkologického ústavu, učitel Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a člen správní rady VZP si loni přišel na víc než 2,4 mil. korun. Současně inkasoval 60 tisíc za pronájem bytu.

Kalousek vedlejší příjmy neměl

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura získal díky podnikání zhruba osm miliónů korun. [celá zpráva]

První místopředseda Úsvitu a šéf této sněmovní frakce Marek Černoch v oznámení uvedl, že měl hypotéku a úvěry v součtu zhruba za 4,5 miliónu korun.

Mezi zákonodárci jsou ale i poslanci, jejichž přiznání o vedlejších příjmech, nově nabytém nemovitém a movitém majetku a dluzích zejí prázdnotou. Příkladem je třeba šéf TOP 09 Miroslav Kalousek či jeho partajní kolegyně Helena Langšádlová.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Prohlášení o majetku za loňský rok museli poslanci a další veřejní funkcionáři podat podle zákona do konce června. Povinnost podle informací předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) splnili všichni, jichž se sněmovní registr týká.

Reklama

Výběr článků

Načítám