Hlavní obsah

Česko se bude soudit o 17 miliónů korun z fondů EU, které by mělo vracet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se u Evropského soudního dvora hodlá bránit rozhodnutí Evropské komise, která chce, aby ČR vrátila do unijní pokladny 17 miliónů korun za nedostatečnou kontrolu investic do vinic mezi lety 2009 a 2013.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle komise mělo ministerstvo zemědělství kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich. Česká strana se domnívá, že kontroly prováděla řádně, jak jí uložila evropská legislativa. Proto se chce u soudu bránit.

Půjde tak o druhou žalobu v krátké době. Vláda na začátku června schválila, že se ČR bude soudit u Evropského soudního dvoru kvůli vracení zemědělských dotací. ČR má vrátit do rozpočtu unie přibližně 800 miliónů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

Částka, kterou Evropská komise požaduje po Česku vrátit, představuje v průměru 0,93 procenta přímých plateb za příslušné období. Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo zda včas hlásili přesuny zvířat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám